Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business, Objavila: R.B. ]

19. 02. 2020. 19:10   >>  19:09

ZZZCG

Bespovratna podrška uslovljena kvalitetnim biznis planom

Finansijska podrška u iznosu od 3,5 miliona eura iz fondova Evropske unije, izuzetno je značajna za crnogorske institucije i društvo u cjelini, ocijenjeno je iz Zavoda za zapošljavanje (ZZZCG).

Direktor ZZZCG, Suljo Mustafić, rekao je da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja, obezbijedilo toj instituciji prvi direktni grant iz pretpristupnih fondova Evropske unije, kroz Program EU i CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu.

On je na promociji Programa u Mojkovcu i Kolašinu rekao da drugi Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava od tri do 7,5 hiljada eura, koji će biti objavljen krajem marta, Zavod realizuje u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Crnoj, Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Ministarstvom finansija.

"Priliku da se prijave imaće nezaposleni koji su na evidenciji Zavoda najmanje četiri mjeseca na dan objavljivanja Poziva, sa naglaskom na mlade, žene i dugotrajno nezaposlene", istakao je Mustafić i naglasio da je Zavod na usluzi svim nezaposlenim koji žele da pokrenu svoj biznis.

"To potvrđujemo i svakodnevnim posjetama opštinama na sjeveru u kojima je najveći procenat građana bez zaposlenja. Na promotivnim info sesijama, svim nezaposlenim licima sa evidencije Zavoda, omogućavamo da na vrijeme dobiju sve informacije o mogućnostima dobijanja bespovrarne podrške", rekao je Mustafić.

Kako je naveo, bespovratna podrška od tri do 7,5 hiljada eura, uslovljena dobrim i kvalitetnim biznis planom, može poslužiti kao početni kapital za razvoj vaših biznis ideja.

"Program EU i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu je vrijedan 18 miliona eura, u kojem Evropska unija učestvuje sa 15,3 miliona a Vlada Crne Gore obezbjeđuje 2,7 miliona eura za njegovu realizaciju", pojasnila je službenica za implementaciju u Direkciji za programiranje i implementaciju EU fondova u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Granica Simićević.

Prema njenim riječima, Program je zvanično počeo da se sprovodi u julu 2018. godine, potpisivanjem Finansijskog sporazuma između Vlade Crne Gore i EK.

"Cilj programa je da se obezbjedi razvijeno društvo kroz pružanje boljih uslova za podizanje nivoa zapošljivosti stanovništva, poboljšanje kvaliteta formalnog i neformalnog obrazovanja, uz socijalno uključivanje osoba u nepovoljnom položaju i smanjenje rizika od siromaštva", dodala je Simićević.

Predsjednici opština Mojkovac i Kolašin prepoznali su Program geantova za samozapošljavanje kao dobru šansu za smanjenje nezaposlenosti.

"Danas želim građane Mojkovca da ohrabrimo da uzmu učešće u ovom pozivu kako bi njihove biznis ideje postale osnova za uspješno poslovanje budućih preduzeća", istakao je predsjednik Opštine Mojkovac Ranko Mišnić.

Predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bulatović dodao je da će Opština Kolašin zainteresovanim nezaposlenim pružiti logističku podršku pri izradi biznis planova u fazi apliciranja za taj poziv.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније