Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

18. 02. 2020. 16:50   >>  16:48

MALA PREDUZEĆA

Projektom će ojačati izvoz u regionu

Projekat pod nazivom „Jačanje izvoznog potencijala malih i srednjih preduzeća u regionu Zapadnog Balkana 6”, razvijene su dvije nove usluge za unapređenje izvoza koje su postale dio portfolija privrednih komora– jedna je Baza podataka distributera iz regiona i EU, a druga omogućava pristup alatu za analizu međunarodnih tržišta.

Baza distributera lokalnim kompanijama pruža informacije o regionalnim i evropskim distributerima, trgovcima na veliko i malo, uvoznicima i prerađivačima, što u velikoj mjeri olakšava potragu za potencijalnim partnerima u regionu i Evropskoj uniji. Privredne komore sada raspolažu objedinjenim informacijama koje mogu ponuditi kompanijama zainteresovanim da započnu ili poboljšaju izvozne aktivnosti.

„Ovaj projekat je odlična platforma za stvaranje lanaca vrijednosti iz sektoravoća i povrća i njihovih prerađevina na području Zapadnog Balkana i Evropske unije. S obzirom na to da distribucija čini značajan dio lanca vrijednosti prehrambenih proizvoda, ova usluga za dobavljače znači efikasan plasman robe na tržište, u dobrom stanju, prikladno upakovane i stavljene na pogodno mjesto s kojeg potrošač može kupiti traženu namirnicu“,istakla je direktorica sektora privrede u Vanjskotrgovinskoj/Spoljnotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine Ognjenka Lalović,.

Na primjeru Srbije može se vidjeti da je pristup bazidistributera omogućen za svih 17 regionalnih komora Privredne komore Srbije.

„Usluga funkcioniše tako što kada se kompanija obrati na bilo koju od tih adresa, alat dopunski pomaže da se odgovori na upit kompaniji ukoliko traži partnere, tj. distributere za svoje proizvode. Aplikacija omogućava pretragu po zemljama, vrsti proizvoda i tome kakvu uslugu pruža kompanija“, objasnio je rukovodilac Centra koji je zadužen za aktivnosti Komorskog investicionog foruma ZB6 u Privrednoj komori Srbije Marko Mandić.

Druga usluga omogućava pristup informacijama o pet odabranih tržišta u okviru Evropske unije (Austrija, Belgija, Njemačka, Holandija i Švedska) uz pomoć alata Euromonitor International/Passportkoji postavljanovi standard u analizi globalnog tržišta. On nudi jedinstven pristup poslovnim podacima u vezi sa industrijama, zemljama i potrošačima, a takođe identifikuje i buduće trendove.

U Bosni i Hercegovini npr. već postoje pozitivni primjeri kompanija kojima su ovi alati pomogli u radu.

„Iako je još rano govoriti o stvarnim efektima novih usluga, početno interesovanje kompanija je izuzetno dobro, a nekoliko njih je već uspostavilo prvi kontakt sa distributerima iz baze i očekuju nastavak saradnje kroz konkretne ugovore. Zapaženo je posebno interesovanjemanjih kompanija za ovim uslugama u Bosni i Hercegovini, koje još nemaju razvijene mreže partnera u regionu i koje tek planiraju izvoz ili poslovanje u regionu“, objasnila je Ognjenka Lalović.

Obje navedene usluge su razvijene i isprobane u regionu Zapadni Balkan 6 u sektoru obrade voća i povrća, što je veoma važan sektor za privredu svih šest zemalja. Usluge će biti redovno ažurirane, a može se kreirati i posebna verzija za sve druge sektore koji su relevantni za pojedinačne ekonomije zemalja regiona.

Projekat  u ime njemačke Vlade sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH (Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju) – Otvoreni Regionalni Fond za spoljnutrgovinu, u fokus stavlja upravoovu potrebu preduzeća.Kroz blisku saradnju privrednih komorazemalja regiona Zapadnog Balkana(Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Srbija),članova Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana 6 (WB6 Chambers Investment Forum),

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније