Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina bussines ]

16. 02. 2020. 11:21 >> 11:21

MMF

Naredne dvije sedmice ključne za procjenu uticaja

Naredne dvije sedmice biće ključne za utvrđivanje ekonomskog uticaja koronavirusa u Kini, saopštila je generalna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva.

„U tom periodu trebalo bi da se ponovo otvore fabrike u Kini, što bi omogućilo da se bolje sagleda otpornosti Kine i, na osnovu toga, prelivanje efekata na ostatak svijeta”, rekla je Georgieva na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji.

Ona je navela da MMF prati širenje virusa izvan Kine i dodala da to “za sada nije ozbiljan problem”, ali da bi to moglo da se promijeni ukoliko se on proširi na zemlje sa slabim zdravstvenim sistemima, na primjer u Africi.

Georgieva je upozorila na poređenje novog koronavirusa sa globalnom epidemijom teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) ranih 2000-ih, koju MMF koristi kao referentnu tačku.

Kako je objasnila, ne samo da je ovaj tip novog virusa, Covid-19, drugačiji od SARS-a, već su se promijenili i Kina i svjetska ekonomija.

Kina je činila samo osam odsto svjetske ekonomije u ranim 2000-ima, a sada ima udio od 19 odsto.

“Stoga je prelivanje posljedica iz Kine, posebno na ekonomski integrisanu Aziju, ali i na ostale dijelove svijeta mnogo značajnije”, rekla je Georgieva.

Ona je navela da je svjetska ekonomija u to vrijeme bila u prilično dobrom stanju, a da je danas “sporija”.

Georgieva je podržala dva veoma važna koraka Kine – posvećivanje velike pažnje oblastima zahvaćenim epidemijom i ulivanje veće likvidnosti u ekonomiju, zajedno sa smanjenjem kamatnih stopa i pružanjem podsticaja pogođenim oblastima da podrže lokalnu privredu.

Ona je navela da osnovni scenario MMF-a o uticaju koronavirusa na kinesku ekonomiju ima oblik slova V, što znači dramatičan pad i izuzetan oporavak.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније