Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business ]

15. 02. 2020. 10:00   >>  09:55

PKCG

Energetski potencijal jedan od najznačajnijih

Elektroenergetski potencijal jedan je od najznačajnijih prirodnih potencijala Crne Gore i treba ga razvijati na dugoročno održiv način, ocijenjeno je na sjedici Odbora udruženja energetike i rudarstva Privredne komore (PKCG).

Sekretar Odbora, Ranko Vukmirović, kazao je da bi učešću obnovljivih izvora energije trebalo posvetiti posebnu pažnju, sa naglaskom na energiju vjetra i sunca.

„To je grana privrede koja, ako se blagovremeno ulože određena sredstva i izgrade novi energetski izvori, može postati značajan izvoznik električne energije i doprinijeti poboljšanju spoljnotrgovinskog bilansa“, rekao je Vukmirović, piše Pobjeda.

On smatra da je valorizacija vodotoka Pive, izgradnjom hidroelektrana Komarnica, Kruševo i Piva 2, što čini jedinstven sistem, optimalno rješenje i da se može očekivati dinamičniji rad na tim projektima.

Vukmirović je dodao da značajan energetski potencijal predstavljaju rezerve uglja u pljevalskom i beranskom bazenu.

„Dokazane rezerve ležišta Maoče i drugih ležišta zahtjevaju novi pristup u izgradnji termoelektrane sa primjenom novih tehnologija koje omogućavaju nultu emisiju gasova“, rekao je Vukmirović.

On je kazao da se stabilan elektroenergetski sistem postiže kombinacijom drugih izvora električne energije sa termoelektranom.

„Zato se moraju uložiti nova znanja kako ne bi to ogromno bogatstvo bilo zanemareno“, poručio je Vukmirović.

Vlada je 12. decembra donijela odluku o energetskom bilansu za ovu godinu, kojim je planirana bruto potrošnja električne energije od 362 hiljada gigavat sati (GWh), što je približno procjeni ostvarenja u prošloj godini.

Od toga iz sopstvenih izvora treba da bude obezbijeđeno 345 hiljada GWh, a saldom od uvoza/izvoza 161,3 GWh.

Energetskim bilansom predviđeno je učešće električne energije iz hidroelektrana u ukupnoj planiranoj proizvodnji struje u ovoj godini od 52,78 odsto, iz termoelektrane 38,1 odsto, iz vjetroelektrana 9,09 odsto i iz solarne energije 0,06 odsto. Predviđeno je da proizvodnja iz malih HE iznosi 8,4 odsto.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније