Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Kristina Pavićević, TVCG ]

14. 02. 2020. 19:59 >> 20:06

KINETIČKE ELEKTRANE

"Jeftinija proizvodnja struje i bez zagađenja"

Posljednjih godina mnogo se priča o raznim mogućnostima proizvodnje struje, kako bi se poboljšao energetski sistem Crne Gore. Vjetrenjače već rade, kao i nekoliko hidrocentrala, a u Privrednoj komori je prezentovano i kako bi elektrane na kinetički pogon mogle da budu efikasne.

Elektrane na kinetički pogon, korišćenjem vazduha i vode, proizvode električnu energiju bez zagađenja i po izuzetno povoljnim cijenama.

Njemačka je u OIE investirala 450 milijardi eura, kažu iz njemačke firme AFKEM. Ukazali su na prednosti korišćenja elektrana na kinetički pogon.

"Prednosti su mogućnost rad do 8000 sati godišnje, nema emisije štetnih gasova, ne zavisi od vremenskih prilika, idealan dodatak solarnoj i vjetro energiji, smanjuje troškove prenosa i distribucije, nije potrebno skladištenje enrgije već je možete proizvesti kada vam je potrebna", kazao je Rejmond Vunden.

Osim u Njemačkoj, AFKEM je izgradio elektranu na kinetički pogon na Tajlandu i koriste je za snabdijevanje klima uređaja. Pored velikih privrednih potrošača, ove elektrane mogu energijom snabdijevati i domaćinsta, a prednost je konkurentna cijena.

"Jako je bitno da nabavne cijene energije budu u skladu s prosječni standardom građana", kazao je Vunden.

Iz Odbora za eneregetiku Privredne komore kazali su da će tokom ove godine značajan u dio u ukupnim izvorima biti iz vjetroelektrana.

"Deficit će biti manji od 5 odsto, dok će gubici na prenosnoj i distributivnoj mreži biti na nivou potrošnje velikih sistema, i da bi trebalo tražiti rješenje za taj problem", kazali su iz Odbora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније