Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: PR Centar, Objavila: M.M.Lj. ]

13. 02. 2020. 12:15   >>  15:24

CRNOGORSKI TELEKOM

Donacija za UCG vrijedna dva miliona eura

Brzina internet konekcije između Centra informacionog sistema u Rektoratu i svih jedinica Univerziteta Crne Gore (UCG) biće povećana za 100 puta, saopšteno je prilikom potpisivanja Ugovora o saradnji između te ustanove visokog obrazovanja i Crnogorskog Telekoma.

 

Ugovor o saradnji, koji važi do 2035. godine, potpisali su rektor UCG Danilo Nikolić i izvršna direktorka Crnogorskog Telekoma Dina Cibulaskaja. Vrijednost donacije je 143 hiljade eura godišnje, odnosno 2.1 milon eura u narednih 15 godina.

Crnogorski Telekom će Univerzitetu Crne Gore obezbjeđivati usluge besplatne konekcije, odnosno mreže za povezivanje i razmjenu podataka između centralnog sistema Univerziteta i fakulteta u Podgorici, Bijelom Polju, Nikšiću, Herceg Novom, Kotoru, Beranama i Cetinju, kao i drugih jedinica Univerziteta.

Cibulskaja je kazala da će za potrebe interne komunikacije i razmjene podataka između jedinica Univerziteta, umjesto dosadašnje brzine od 10 Mb/s, Telekom obezbijediti kapacitet do 1 Gbp/s.

„To će značajno unaprijediti kvalitet rada i funkcionisanje fakulteta i Univerziteta u cjelini, budući da, najviše institucije obrazovnog sistema, postaju dio gigabitnog društva i svijeta novih mogućnosti“, rekla je Cibulskaja.

Ona je istakla da tehnologija dramatično mijenja svijet, način na koji se živi, radi, uči i da je pristup kvalitetnom i brzom internetu jedna od osnovnih potreba cijelog društva.

„Crnogorski Telekom je pouzdan partner crnogorskoj državi i društvu u digitalnoj transformaciji. Naša saradnja sa Univerzitetom Crne Gore ne ogleda se samo u ovom i prethodnim ugovorima o saradnji, već se ta saradnja ostvaruje na mnogim poljima. Najveći broj naših stručnjaka, koji su dokazani i u okviru Dojče Telekom grupe, ponikao je upravo sa ovog Univerziteta, a i danas najbolji studenti stiču praksu ili rade u Crnogorskom Telekomu“, istakla je Cibulaskaja.

Ona je dodala da je sigurna da će UCG i ovu donaciju iskoristiti za poboljšanje i naučnih i obrazovnih rezultata.

Nikolić je naglasio da je potpisivanje ugovora sa Crnogorskim Telekomom veoma značajno za akademsku zajednicu i Univerzitet.

„Ovim ugovorom će se brzina konekcije između Centra informacionog Sistema u Rektoratu i svih jedinica Univerziteta povećati za 100 puta, odnosno sa 10Mbps na 1Gbps“, rekao je Nikolić.

On je ocijenio da će zahvaljujući višemilionskoj donaciji Crnogorskog Telekoma, Univerzitet Crne Gore nastaviti sa procesom digitalizacije što je, kako je pojasnio, definisano Strategijom razvoja, u okviru koje Univerzitet planira da razvije mnogobrojne servise za studente i nastavno osoblje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније