Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Pobjeda ]

12. 02. 2020. 08:04 >> 08:03

MALVERZACIJE PRILIKOM REORGANIZACIJE

Počelo suđenje optuženima u slučaju Primorka

Suđenje optuženima za malverzacije prilikom reorganizacije barske kompanije Primorka u stečaju počelo je u utorak u podgoričkom Višem sudu.

Suđenje će biti nastavljeno 25. februara.

Bivši direktor NLB-a Črtomir Mesarič kazao je da ne može da vjeruje da je nakon četrdesetogodišnje karijere bez greške doveden u situaciju da odgovara za vođstvo kriminalne grupe koja je budžet Crne Gore oštetila za oko 6,65 miliona eura, piše Pobjeda.

“Ne postoji nikakva kriminalna organizacija koju bih vodio. Neopravdanom optužnicom tužilaštva narušen je moj integritet i zdravstveno stanje”, rekao je Mesarič.

On je kazao da očekuje od suda da odbaci optužbe jer, kako je naveo, ne postoje argumenti protiv njega.

“Bio sam na najodgovornijim pozicijama, direktor Službe društvenog knjigovodstva u Sloveniji i predsjednik udruženja bankara u Crnoj Gori i sve ovo mi teško pada”, dodao je Mesarič.

Mesarič je kazao da je kredit kompaniji Krisma za kupovinu Primorka u stečaju iz Bara odobren samo jer je Vlada Crne Gore dala garancije.

On je istakao da su netačni navodi optužnice da je on odobrio kredit shodno kriminalom planu jer je kredite odobravala centrala Nove ljubljanske banke u Ljubljani koja je vlasnik NLB-a.

“Kredit je razmatrao kreditni odbor u Podgorici, a nakon toga je dokumentaciju provjeravao Odjek za rizike u Ljubljani. Ljubljana je odobrila kredit u vrijeme ekonomske krize kada su bili pooštreni uslovi za davanje kredita što znači da se radilo o dobrom projektu”, kazao je Mesarič.

On je naveo da ljudima iz Krisma grupe nije odobren kredit kada su ga tražili prvi put.

Kada su drugi put došli sa garancijom Vlade Crne Gore, prema riječima Mesariča, situacija se promijenila i kredit je odobren.

Mesarič je naveo da je tužilaštvo u istrazi zaboravilo da ustanovi da su NLB banka i Ljubljanska banka u projekat Primorka uložile mnogo više nego što iznose garancije Vlade Crne Gore.

“Dali smo 12 miliona eura kredita za garanciju od osam miliona eura. Mi smo bili glavni finansijer”, kazao je on.

Komentarušući dio optužnice u kojem se navodi da je kompanja Krisma umjesto da ulaže novac od kredita u oživljavanje Primorke, novčana sredstva koristila za pokrivanje svojih dugova, Mesarič je naveo da nije imao obavezu da operativno vodi proces realizacije kredita.

“Ne mogu da odgovaram za način na koji je Krisma rješavala probleme, to treba da pitate ljude iz te kompanije. Vlada je prihvatila ugovor o garanciji u iznosu od četiri miliona eura u ugovor o kreditiranju između NLB-a i Melgonije Primorke u iznosu od 14 miliona eura. Bez aktivnosti Vlade Crne Gore od kreditiranja Krismi ne bi bilo ništa”, rekao je Mesarič.

On je kazao da su službenici Vlade sarađivali sa bankarskim službenicima NLB-a u projektu davanja kredita Primorki.

“Interesantno je da je tužilaštvo u prvoj optužnici stavilo i ljude iz Vlade. U drugoj optužnici sam samo ja, njih nema”, rekao je Mesarič.

U iskazu koji je Mesarič dao u istrazi, a koji je pročitao sudija Dragoje Jović, navodi da je kreditni odbor odobravao kredite, a odluka je išla na provjeru i potvrđivanje u Ljubljanu, a što znači da ništa nije moglo biti skriveno.

“Ovaj predmet je rješavan uz poštovanje pravila i procedura NLB-a. Vidjeli smo mogućnost zarade kroz plasman u projekat Primorke. NLB ne bi odobrila kredit Krismi bez garancije Vlade jer te 2010. godine je Sloveniju već zahvatila svjetska ekonomska kriza i davanje kredita je bilo pooštreno. Nama je odobren taj kredit, što znači da projekat koji je ponuđen bio dobar”, pojasnio je Mesarič.

Interesovanje NLB-a za projekat Primorke se povećalo, kako je tvrdio Mesarič, kada im je saopštena mogućnost da se na zemljištu Meglonija Primorke može graditi stambeno poslovni prostor.

On je naveo da ne zna kako je Krisma vraćala kredite ali se sjeća da nije bila na listi problematičnih kompanija.
“U slučaju nevraćanja kredita uvijek postoji mogućnost da banka u toj kompaniji pokrene stečaj”, pojasnio je optuženi Mesarič.

On navodi da je 1. jula 2011. godine otišao u penziju i da ne zna šta se dalje dešavalo.

Osim Mesariča, optuženi su vlasnik grupe Krisma Nebojša Bošković, koji je privatizovao Primorku, direktorka Krisme trade Biljana Bošković, direktor Primorke Svetozar Marković, direktor Melgonija Primorke Vinko Marović i direktor Krisma motorsa Milenko Marković.

Tužilaštvo je Mesariča označilo kao organizatora kriminalne grupe i osobu koja je osmislila plan prema kojem je Primorka u stečaju odustala od reorganizacije, a novčana sredstva dobijena od državne pomoći i kredita NLB banke upotrijebila za otplatu kredita Krismi motors i Krismi trade.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније