Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business, Objavila: R.B. ]

08. 02. 2020. 19:11 >> 19:10

MONTENEGROBERZA

Indeksi u zelenom

Rast indeksa i prometa, koji je iznosio 241,36 hiljada eura, obilježili su ovu sedmicu na Montenegroberzi. Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 ojačao je neznatno na 780,99 poena, a indeks MONEX blago na 11.482,41 bod.

Promet je iznosio 241,36 hiljada eura i bio je šest odsto veći od prošlosedmičnog. Realizovan je kroz 49 transakcija, dok su najveći udio u prometu imale obveznice Hipotekarne banke, i to 48,39 odsto.

Obveznicama je trgovano za 116,79 hiljada eura.

Akcije Centra za odmor, rekreaciju i liječenje Igalo rasle su 159,2 odsto na 3,11 eura.

Odbor direktora Montenegroberze donio je u utorak odluku o ukidanju cjenovnog ograničenja za akcije Centra za odmor, rekreaciju i liječenje Igalo.

“Postupajući po zahtjevu ovlašcenog učesnika o ukidanju cjenovnog ograničenja i uvidom u sistem trgovanja berze i stanje naloga, Odbor direktora je ocijenio da je u pitanju nelikvidni finansijski instrument i da su se stekli uslovi za ukidanje cjenovnog ograničenja na period od tri radna dana, u cilju omogućavanja sklapanja transakcija tog emitenta”, navodi se u saopštenju Montenegroberze.

Rasle su ove sedmice dionice Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Mimoza 47,6 odsto na 1,55 eura, a Instituta “Simo Milošević” deset odsto na 30,71 eura.

Dionica Luke Bar jačala je deset odsto na 22 centa. Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković i pomoćnik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za fosilnu energiju, Steven Winberg, ocijenili su da Luka Bar ima ozbiljan potencijal u cijelom regionu za distribuciju i skladištenje fosilne energije.

Iz Ministarstva su kazali da se posjeta američke delegacije realizovala u sklopu inicijative za pripremu studije o potencijalima upotrebe fosilne energije, primarno LNG (tečni prirodni gas) i mogućnosti saradnje sa americkim kompanijama u toj oblasti.

Tokom posjete, delegacija je posjetila Luku Bar gdje je organizovana i radionica, obavljeni su razgovori sa menadžmentom kompanije i predstavili mogućnosti daljeg razvoja te oblasti.

Jačale su akcije Port of Adrie 16,7 odsto na 10,5 centi i Plantaža 3,3 odsto na 9,5 centi.

Novo investiciono društvo Limit Technology registrovano je u Podgorici.

U saopštenju objavljenom na sajtu Montenegroberze navodi se da ukupna kapitalna vrijednost kompanije iznosi 134,5 hiljada eura.

Limit Technology ima 134,5 hiljada akcija nominalne vrijednosti jedan eura. Simbol trgovine tog društva na Montenegroberzi biće LITE.

Pale su akcije HTP Onogošt 19,7 odsto na 30,5 odsto, Crnogorskog elektroprenosnog sistema 0,9 odsto na 63,4 centa i HTP Ulcinjska rivijera neznatno na 3,29 eura.

Pala je akcija Elektroprivrede (EPCG) 4,7 odsto na 3,62 eura.

Stečajna uprava Atlas banke objavila je ove sedmice javni poziv za učešće na nadmetanju za prodaju nepokretnosti u Budvi, čija je ukupna vrijednost 4,2 miliona eura.

Poziv se odnosi na zgradu u okviru koje se, između ostalog, prodaje 16 apartmana, 21 garažno mjesto, tri poslovna prostora i krovna terasa. Na prodaju su ponuđeni i nestambeni prostori i tehnička prostorija.

Cijene ponuđenih apartmana, čija je površina 36 i 46 metara kvadratnih, kreću se od 90,97 hiljada eura do 143,3 hiljade eura, a garažnih mjesta od 16,95 hiljada eura do 29,99 hiljada eura, zavisno od površine.

Fomdovima je trgovano za svega 571 eura.

Eurofond je opao 34,3 odsto na 0,44 centa, dok je akcija Trenda ostala na prošlosedmičnih 4,91 cent.

Promet na MTP ME, odnosno multilateralnoj trgovačkoj platformi, ove sedmice iznosio je 6,4 hiljade eura.

U Crnoj Gori je, prema podacima Centralne banke (CBCG), na kraju januara u blokadi bilo 18,31 hiljadu preduzeća i preduzetnika, 0,27 odsto više nego u decembru.

Ukupan iznos duga na osnovu kojeg su blokirani računi je 637,1 milion eura, što je 0,73 odsto manje nego u decembru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније