Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

30. 09. 2013. 17:51 >> 17:54
1

MANS REAGUJE

Skrivanje podataka nije EU standard

Skrivanje podataka o kompanijama na način kako to rade Poreska i Uprava za nekretnine nije evropski standard, već pokušaj da se prikriju veze i dilovi kriminalaca i javnih funkcionera, ocijenili su iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora.

Predstavnici MANS-a kazali su da većina registara kompanija u EU omogućava javnosti da neposredno, putem interneta dođu do podataka o osobama i kompanijama, ili makar do onih koji obezbjeđuje njihovu nedvosmislenu identifikaciju.

"Tako italijasnki državni registar kompanija omogućava zainteresovanim pristup kompletnim informacijama o vlasnicima, uključujući adrese i datume registracije, poreskom identifikacionom broju (PIB), kao i datume rođenja zastupnika i vlasnika preduzeća i njihov matični broj", naveli su iz MANS-a.

Francuski i registar kompanija Velike Britanije, kako je objašnjeno, omogućavaju pristup podacima o datumu registracije preduzeća, početnon kapitalu, adresi, ali i datumu rođenja i adresi stanovanja i nacionalnosti zastupnika i osnivača.

Predstavnici MANS-a su naveli i primjer registra kompanija u Finskoj, koji građanima omogućava pristup podacima o statusu preduzeća, promjenama, datumu registracije. Kada je riječ o zastupnicima i osnivačima, registar nudi podatke o njhovom datumu rođenja, adresi i državljanstvu.

Njemački i belgijski registri obezbjeđuju, kako je saopšteno, podatke o adresi, početnom kapitalu kompanije i statusnim promjenama. Registri nude i uvid u adresu, datum rođenja i funkciju zaposlenih, na osnovu čega oni mogu biti identifkovani.

Oni tvrde da čak i poreski rajevi, poput Džerzija, Britanskih djevičanskih ostrva i Kipra, daju više informacija o kompanijama i osobama koje ih formiranju, nego što to trenutno radi Poreska uprava.

Oni smatraju i da nova članica EU – Hrvatska predstavlja primjer na koji način je država omogućila pristup podacima o kompanijama na jednostavan i efikasan način.

"Tražimo od Poreske i Uprave za nekretnine da bez odlaganja vrate podatke o matičnim brojevima osoba i kompanija u javno dostupne online registre", naveli su iz MANS-a.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније