Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

06. 02. 2020. 13:41 >> 13:40
3

VUKSANOVIĆ

Potpisima građana do izmjena Zakona o PIO

Socijaldemokratska partija počeće od sjutra prikupljanje potpisa građana, kako bi konačno obezbijedili usvajanje Zakona o izmjenama i dopunama zakona o PIO, predsjednica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović.

Vuksanović je podsjetila da je tekst zakona dogovoren prije više od godinu, ali se usvajanje još uvijek čeka.

Podsjeća da se ovim zakonom stvaraju bolji uslovi za odlazak u penziju.

“Prilikom određivanja obračunskog koeficijenta eliminiše deset najlošijihih nevezanih godina tokom radnog vijeka. Granica za odlazak u penziju se smanjuje na 66 godina za muškarce i 64 za žene. Veliki broj od 125 hiljada penzionera prima minimalnu penziju od 125 eura koja bi ovim zakonom bila uvećana za skoro 20 odsto”, navela je Vuksanović.

Uvedena je tzv. rotirajuća formula u dijelu uticaja cijena i zarada koja je povoljnija od postojeće jer više štiti položaj penzionera.

“Uprkos dogovoru socijalnih partnera koji su tekst usaglasili prije više od godinu, Vlada još nije utvrdila predlog, a poslanici DPS-a dobijaju da uopšte razgovaraju o Zakonu čime se svjesno čini ogromna šteta stotinama građana Crne Gore, posebno onim kojima je prestao radni odnos još ne prima penziju čekajući usvajanje zakonskih izmjena koje im omogućavaju povoljnije uslove za ostvarivanje prava na penziju”, navela je Vuksanović.

Podsjeća i da je u svojstvu predsjednice SDP poslala otoreno pismo ministru rada Kemalu Purišiću sa pozivom da se zakon što prije usvoji.

“Neshvatljivo je da ministar Purišić i potpredsjednik Milutin Simović ovaj zakon drže u “fioci”, a predsjednik Skupštine Ivan Brajović ne traži od njih da što prije zakon dostave Parlamentu. Svakodnevno ćemo ih prozivati, a pozvaćemo i sindikalne lidere, koji su uradili dobar posao u pregovorima, da i oni javno izvrše dodatni pritisak”, poručila je predsjednica SDP-a.

Od sjutra, kako kažu, kreću u naredni korak.

“Uvjereni da ćemo potpisima građana izvršiti dodatni pritisak da se ovaj zakon koji sa nestrpljenjem očekuju hiljade koji su gradili i stvarali ovu zemlju usvoji. Ono što vam mogu obećati da SDP neće odustati od borbe do njegovog konačnog usvajanja”, zaključila je Stanković.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније