Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B.

24. 01. 2020. 13:07   >>  16:36

ZA POLJOPRIVREDU 61 MILION

Agrobudžet domaćinski, evropski i razvojni

Agrobudžet za ovu godinu iznosi 61 milion eura i za 8,3 miliona je veći od prošlogodišnjeg, saopštio je ministar poljoprivrede Milutin Simović, predstavljajući planirana izdvanja za poljoprivedu.

"Ovako izdašna sredstva su samo jedan od konkretnih rezultata ostvarenog rasta naše ekonomije. Povećanje podrške iz EU fondova rezultat je ostvarenog napretka u EU integracijama i odgovorne politike koju sprovodi Vlada Crne Gore", poručio je Simović.

Kaže i da ovogodišnji Agrobudžet možemo s pravom nazvati domaćinski, evropski i razvojni.

"Domaćinski – zbog stalnog rasta sredstava koje Vlada obezbjeđuje iz našeg budžeta. Ove godine smo obezbijedili 33,3 miliona eura nacionalnih sredstava - 24,4 miliona iz budžeta i devet miliona kreditnih sredstava", naveo je Simović.

Kaže i da je agrobudžet evropski, jer u strukturi izvora finansiranja značajna sredstva opredijeljena su iz EU fondova – 26,5 miliona eura.

"Evropski je i po njegovoj strukturi, obuhvatu i namjenama mjera koje su važan izraz usaglašavanja naše politike sa EU poljoprivrednom politikom", ističe ministar poljoprivrede.

Ističe da je budžet razvojni jer će za rezultat imati realizovane i pokrenute investicije u iznosu od oko 100 miliona eura.

"Investicije koje podstiču:unapređenje konkurentnosti, povećanje obima proizvodnje, usvajanje standarda bezbjednosti i kvaliteta, razvoj nove seoske infrastrukture, razvoj kapaciteta institucija", zaključio je Simović.

U strukturi Agrobudžeta definisane su tri oblasti podrške - poljoprivreda, ribarstvo i operativni programi. Ukupno je definisano 57 mjera.

Simović je rekao da je za tržišno cjenovnu politiku definisano deset mjera i opredijeljeno 9,3 miliona eura, što je povećanje za 1,3 miliona u odnosu na prošlu godinu.

Više novca za stočarstvo i pčelarstvo

Ministarstvo će, kako je najavio, nastaviti sa širokim obuhvatom korisnika i u stočarskoj i u biljnoj proizvodnji.

“Povećali smo iznos opredijeljenih sredstava za premije u stočarstvu sa tri na 3,5 miliona eura. Gazdinstva koja ostvaruju pravo na premiju po grlu od ove godine dobijaju premiju za svako grlo, a ne samo za grla preko predviđenog minimuma. Na ovaj način odgovorili smo na dugogodišnje zahtjeve i očekivanja farmera da se sva grla obuhvate premijama”, objasnio je Simović.

Ministarstvo će, shodno Agrobudžetu, nastaviti i sa mjerama za unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka, kako bi svo otkupljeno mlijeko bilo evropskog kvaliteta.

“Novina je da će od sredine ove godine sredstva podrške biti uplaćivana direktno na žiro račun proizvođača, što je bio njihov sve češći zahtjev. Na ovaj način će proizvođači mlijeka znati koliki iznos premije ostvaruju od države, a koliki je iznos koji dobijaju od mljekara”, saopštio je Simović.

Agrobudžetom je povećana podrška pčelarstvu, a ove godine opredijeljeno je 400 hiljada eura za taj sektor.

“Izašli smo u susret zahtjevima pčelara i povećali podršku za nabavku matica i preradu voska, a od ove godine uključili podršku za nabavku opreme i pribora”, rekao je Simović.

Za jačanje konkurentnosti definisano je 17 mjera i opredijeljeno 36,6 miliona eura.

Poljopriverdnici oslobođeni plaćanja akciza za gorivo

Simović je podsjetio da je krajem prošle godine Vlada kroz Predlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama, predložila da poljoprivredni proizvođači budu oslobođeni plaćanja akcize za gorivo na registrovanom poljoprivrednom gazdinstvu.

“Na ovaj način poljoprivrednici će ostvariti dodatnu podršku od 40-60 eura po hektaru”, kazao je Simović.

Nastavlja se i podrška proizvodnji sjemenskog materijala, proizvodnji duvana, revitalizaciji starih vinograda, proširenju asortimana vina i širenju vinske kulture. Povećana je podrška pčelarstvu, zašta je ove godine opredijeljeno 400.000 eura.

Školski program obuhvatiće još sedam opština

Kroz Program voće, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi za škole, koji se pokazao kao veoma uspješan u prošloj godini i koji doprinosi stvaranju zdravih prehrambenih navika kod djece nižeg školskog uzrasta, od naredne školske godine pored Kolašina, Danilovgrada, Bijelog Polja i Berana, program ćemo proširiti na Andrijevicu, Šavnik, Plužine, Žabljak, Mojkovac, Petnjicu i Ulcinj.

"U skladu sa našim opredjeljenjem da razvijamo organsku proizvodnju i ove godine smo u okviru mjera za održivo gazdovanje prirodnim resursima izdvojili kao dominantnu podršku organskoj proizvodnji. Nastavljamo da valorizujemo potencijale organske proizvodnje, zatim specifičnosti i tradiciju u proizvodnji podrškom unapređivanju organskoj proizvodnji, kvalitetu domaćih proizvoda i zaštiti naziva proizvoda", rekao je ministar poljoprivrede.

Više investicionih ciklusa kroz IPARD

Podsjećajući da je proteklu godinu obilježilo ugovaranje i početak realizacije projekata u okviru IPARD programa i das u ugovorena 264 projekta za dvije mjere, Simović je kazao da se ove godine očekuje veliki investicioni zamah, kroz završetak započetih projekata i isplatu podrške, ugovaranje novih projekata za javne pozive koji su završeni ili se pripremaju za objavu.

“U ovom trenutku, samo kroz IPARD program, realizuju se investicije od preko 25 miliona eura, uz bespovratnu podršku od oko 10 miliona eura”, kazao je Simović.

On je naveo i da su kroz drugi javni poziv za preradu, pred sam kraj prošle godine, pristigla 52 zahtjeva, vrijednosti investicija preko 38 miliona eura i očekivanom bespovratnom podrškom od oko 16 miliona eura. On je kazao da je u toku administrativna provjera zahtjeva, nakon čega slijedi terenska kontrola, ugovaranje i početak novog, drugog velikog investicionog ciklusa.
Simović je podsjetio na najavu da će tokom februara biti objavljen drugi Javni poziv za podršku primarnoj proizvodnji, što će biti treći novi veliki investicioni ciklus.

“Sa velikom sigurnošću možemo najaviti da ćemo sredinom godine, nakon dobijanja akreditacije, objaviti i prvi javni poziv za diverzifikaciju aktivnosti, što će biti četvrti novi veliki investicioni ciklus”, najavio je Simović.

Poziv farmerima da iskoriste prilike - podršku

Simović je pozvao farmere da iskoriste izdašne mjere podrške i nove prilike, ističući da ohrabruje rast interesovanja iz godine u godinu za podršku vinogradarstvu i vinarstvu, voćarstvu, nabavci mehanizacije, povrtarstvu, nabavci stoke, nabavci opreme za mužu…, uz dodatnu podršku za mlade i žene i za one koji su osigurani po osnovu poljoprivrede.

“Kao što vidite otvorene su brojne mogućnosti za ostvarivanje značajne podrške po gazdinstvu. Podrška mladim farmerima ostaje jedan od prioriteta sa bespovratnom podrškom od 10 hiljada eura po korisniku”, poručio je Simović.

Za ovu godinu Simović očekuje i ubrzanu implementaciju MIDAS 2 programa kroz podršku za nabavku opreme za projekte Kuće voća i Kuće maslina, kao i podršku za realizaciju brojnih drugih aktivnosti koje su planirane u okviru ovog važnog projekta koji realizujemo sa Svjetskom bankom.

Agrobudžet za 2020. znači i nastavak snažne podrške izgradnji seoske infrastrukture. Za ovu namjenu, zajedno: Vlada, Međunarodni fond za razvoja poljoprivrede IFAD i lokalne zajednice uložiće oko 4,5 miliona eura.

“Izgradićemo desetine kilometara novih asfaltnih puteva, nove vodovode i nove akumulacije”, poručio je Simović.

Za program obaveznih mjera zdravstvene zaštite životinja, u Agrobudžetu je obezbijeđeno je 2,34 miliona eura ili skoro 45% više nego prošle godine, u susret sve većim globalnim izazovima vezanim za bolesti životinja.

“Siguran sam da će vrijedni poljoprivrednici i preduzetnici u ovogodišnjem Agrobudžetu prepoznati svoje nove dobre prilike i da će ih iskoristiti da unaprijede svoju konkurentnost i kapacitete, usvoje nove standarde kvaliteta i bezbjednosti, osvoje nova tržišta, otvore nova i osiguraju postojeća radna mjesta i doprinesu ukupnom ekonomskom rastu i unapređenju kvaliteta života”, poručio je Simović, ističući da će predstavnici Ministarstva i dalje biti sa njima na terenu, da će se njihov glas čuti i razumjeti i da ćemo se zajedno radovati novim iskoracima i novim pobjedama.

Simović je Agrobudžet predstavio na imanju rukometaša Mladena Rakčevića koji je uspješnu sportsku karijeru prije godinu i po zamijenio vinogradarstvom i vinarstvom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније