Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

23. 01. 2020. 16:55 >> 16:55

MUGOŠA I GOLUBOVIĆ

Privreda sve bolje posluje

U Crnoj Gori je evidentan rast prijavljene dobiti i naplaćenih poreza, što govori o tome da privreda sve bolje posluje, saopšteno je tokom sastanka predsjednika Privredne komore Crne Gore Vlastimira Golubovića i direktora Poreske uprave Miomira M. Mugoše.

Kako je saopšteno Poreska uprava je u 2019. godini naplatila 75 miliona eura poreza na dobit, što je za šest miliona, ili devet procenata više nego u 2018. Riječ je o za tri miliona većem iznosu u odnosu na planirani.

Razgovarano je o ekonomskim kretanjima, na temelju Analize „Crnogorska privreda u 2019. godini" koju je uradila Privredna komora, a sa akcentom na oblasti koje su u fokusu tih institucija.

Predsjednik Golubović je kazao da se nastavlja dinamičan rast crnogorske ekonomije po stopi koja je među najvećim u Evropi.

Rastu najviše doprinose investicije koje su u 2019. više 15 odsto u odnosu na prethodnu.

Mugoša je predstavio rezultate Poreske uprave u prethodnom periodu.

“U prethodne četiri godine naplatili smo 4,168 milijarde eura poreza čime smo premašili plan za 201 milion - naveo je prvi čovjek Poreske uprave, dodajući da je u 2019. naplaćeno 80 miliona eura više od planiranog. U prethodne četiri godine nivo dospjelog poreskog duga smanjen za 210 miliona eura. Na dan 31. decembar 2019. on je iznosio 378.142.829 eura”, kazao je Mugoša.

Reforma Poreske uprave, prema Mugošinim riječima, realizuje se kroz tri međunarodna projekta. Među njima je projekat reforme poreske administracije vrijedan 18,5 miliona eura, koji obuhvata nabavku integrisanog IT sistema uz modernizaciju poslovnih procesa i elektronsku fiskalizaciju koja će početi 1. januara 2021. godine.

Reforma se odnosi i na formiranje novog data centra i poreske policije.

“Poreska uprava je dobila priznanje kao najtransparentnija državna organizacija u Crnoj Gori i Regionu”, kazao je Mugoša.

Predsjednik Komore istakao je zalaganje privrede da se proizvodna preduzeća oslobode poreza na dobit koju reinvestiraju u tehnološke kapacitete i nova radna mjesta, zatim da se raspon stope poreza na nepokretnosti za privredne objekte smanji na 0,25 - 0,50 odsto, umanji PDV na svježu ribu, jaja i prerađevine od mesa, te da se u svim hotelima na služenje hrane primjenjuje niža stopa PDV od sedam odsto, nezavisno od kategorije.

Prilkom predavanja finansijskih izkaza Komora će insistirati na potpunom i tačnom popunjavaju statističkog aneksa.

Sagovornici su se saglasili da intenzivno sarađuju kako bi blagovremeno informisali privredu o svim planiranim izmjenama fiskalnih propisa i aktivnostima Poreske uprave.

“Komora će dati doprinos predstojećem Poreskom karavanu, te pružiti kadrovsku i tehničku podršku edukativnim aktivnostima Poreske uprave”, poručio je Golubović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније