Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

16. 01. 2020. 13:25 >> 13:24

MBA

Ne dozvoliti razmah sive ekonomije

Najnovije procjene govore da je problem sive ekonomije itekako izražen i da je njen procenat značajno prešao 30 odsto domaćeg bruto proizvoda (BDP). Ovo je Izuzetno podsticajan podatak da se u ovoj godini sinergijom svih relevantnih subjekata ovaj problem počne značajnije suzbijati. Vlada u kontinuitetu preuzima aktivnosti u cilju ublažavanja ovog problema ali, rekli bi smo, ne sa očekivanim rezultatom, poručuju iz Montenegro biznis alijanse (MBA).

Iz tog udruženja preduzetnika navode da je njen negativan efekat na ukupnu ekonomiju nesumnjiv. Između ostalog, dodaju, ima značajan uticaj i na konkurentnost naše privrede, na stanje u spoljno-trgovinskom poslovanju itd.

“Problem sive ekonomije posebno pogađa državu, jer gubi ogromne prihode koji bi se mogli upotrijebiti, prije svega, u poboljšanje standarda naših građana. U MBA smatramo da se pored sankcionisanja onih koji posluju u sivoj zoni, treba odlučno okrenuti i onim, da kažemo, preventivnim mjerama koje bi proširile bazu poreskih obveznika i dosta onih koji posluju u sivoj zoni, podstakli da regularno posluju. Kad ovo kažemo mislimo, prije svega, na smanjenje poreza i doprinosa, smanjenje akciza na gorivo”, kazali su iz MBA.

Takođe, dodaju da bi edukativne aktivnosti usmjerene prema građanima, kao i intenziviranje saradnje javnog i privatnog sektora, mogle uticati na postepeno smanjenje sive ekonomije.

“U svakom slučaju, pred nama je godina u kojoj moramo pokazati spremnost na još energičniji nastavak borbe za stvaranje što podsticajnijeg poslovnog ambijenta i rasta standarda naših građana. Veoma je važno da se na tom putu posebna pažnja posveti sivoj ekonomiji i smanjenju njenog negativnog uticaja na privredu i život naših građana”, navodi se u saopštenju.

Iz MBA navode da kao i do sada, ostaju otvoreni za saradnju po ovom pitanju, ne samo sa javnim sektorom, već i sa svim drugim poslovnim subjektima koji se bave problemom sive ekonomije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније