Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

27. 09. 2013. 16:40 >> 16:42
2

OPOREZIVANJE

Advokati i država naći će se na pola puta

Ministar finansija Radoje Žugić izrazio je spremnost da se, u toku predstojeće javne rasprave o izmjenama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, sa advokatima nađe najbolji model oporezivanja advokatske djelatnosti.

Sa predstavnicima Advokatske komore, na čelu sa predsjednikom, advokatom Zdravkom Begovićem, Žugić je danas razgovarao o nacrtu izmjena zakona kojim je predviđeno isključivanje advokatske djelatnosti iz sistema paušalnog oporezivanja..

Kako je saopšteno nakon sastanka, predstavnici Ministarstva finansija spremni su na zajedničko nalaženje modela „koji bi podrazumijevao utvrđivanje osnovice na koju bi se obračunavali doprinosi, a koja bi bila upodobljena sa ostvarenim prihodima advokata“.

Žugić je, kako se navodi, istakao da je glavna namjera tokom izrade nacrta, unaprjeđenje poreske discipline i dostizanje višeg nivoa fiskalne održivosti i, time, obezbijeđivanje stabilnih javnih finansija.

„Predstavnici Advokatske komore istakli su da razumiju i podržavaju napore Ministarstva finansija da, kroz revidiranje poreske politike, obezbijedi stabilnost i održivost javnih finansija.  Istovremeno su ukazali na činjenicu da bi primjena predloženih rješenja koja se odnose na ukidanje paušalnog oporezivanja i uvođenje obračuna poreza po stvarnom dohotku (što bi se reflektovalo i na obračun doprinosa) predstavljala značajan fiskalni teret za predstavnike jednog dijela advokatske djelatnosti, te da bi u posebno nezavidan položaj dovela najranjivije kategorije advokata, odnosno one sa najnižim prihodima“, navodi se u saopštenju.

Danas je, takođe, najavljeno da će, u najskorijem roku, biti definisan zakonski okvir koji će poreskim dužnicima omogućiti da, uz eventualan otpis kamate, za dugove starije od jedne godine, jednokratno izmire obaveze iz prethodnog perioda. „Predstavnici Advokatske komore pozitivno su se izrazili prema pomenutoj inicijativi“.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније