Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

27. 09. 2013. 12:20   >>  12:20 1

VIŠE MEDA I PČELA

Ivanović: Izvozićemo vosak

Crna Gora je jedna od rijetkih zemalja koja bilježi rast proizvodnje meda i broja pčela, a trenutno ima 2,2 hiljade pčelara koji su organizovani u nacionalnom udruženju, saopštio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović.

On je na otvaranju manifestacije Podgorički dani meda, na kojoj učestvuje blizu 90 izlagača iz Crna Gore i regiona, kazao da se Crna Gora okreće izvozu voska.

„Nacionalno udruženje pčelara ove godine riješilo je problem proizvodnje jednog dijela svojih potrepština. Uvezli smo mašinu koja može da pravi vosak i polako se okrećemo njegovom izvozu i podržavamo to da možemo da postanemo regionalni centar“, rekao je Ivanović.

On je pozvao sve koji se bave drvopreradom da se uključe i povežu sa pčelarima kako bi Crna Gora koristila svoje resurse.

„Nema potrebe da bacamo novac na nešto što je lošijeg kvaliteta i što imamo ovdje u Crnoj Gori, moramo da uvozimo košnice pored svog drveta“, dodao je Ivanović.

On je kazao da je sa nacionalnim udruženjem pčelara dogovoreno stavaranje regionalnog centra, Kuće meda, koja će se nalaziti u Danilovgradu.

Ona će, prema riječima Ivanovića, biti mjesto za druženje pčelara i prostor gdje će se vršiti otkup i ukoliko je potrebno pakovanje meda.

„Sve to postoji u Crnoj Gori, potrebna nam je samo malo bolja organizacija, malo više pažnje, dana i ovakvih skupova“, rekao je Ivanović.

Predsjednik udruženja pčelara Podgorice, Mirko Šćepanović, kazao je da se preko Podgoričkih dana meda pčelarstvo afirmiše ozbiljna i najorganizovanija grana poljoprivrede.

„Kroz afirmaciju pčelarstva, nastojimo da predstavimo med kao zdravu hranu i lijek“, naveo je Šćepanović.

Prema njegovim riječima, cilj manifestacije je da stvori veću saradnju između pčelara i udruženja, kao i povezanost između pčelara i potrošača, što doprinosi većoj potražnji za medom i drugim pčelinjim proizvodima.

Predsjednik udruženja pčelara Crne Gore, Radule Miljanić, kazao je da pčelarstvo postaje snažna karika u poljioprivredi. Međutim, kaže da je ta grana ugrožena u svijetu.

„Kako se zemlja razvojno i tehnološki unaprjeđuje tako se pčelarstvo sve više ugrožava. Taj problem je očigledan i zabrinutost zbog toga postoji. Naša životna sredina nam daje dobre uslove koje treba iskoristiti“, dodao je Miljanić.

 

(Mina Business)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније