Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

22. 12. 2019. 11:20 >> 11:29

DIREKTOR TERNE

Benefiti od podmorskog kabla i lokalnoj ekonomiji

U projekat gradnje energetskog podmorskog kabla između Italije i Crne Gore uključeno je preko 120 kompanija, od čijeg će puštanja u rad lokalna ekonomija ostvariti važne benefite, ocijenio je izvršni direktor Terne Crna Gora, Đanluka Vetese.

"Od početka su u gradnju energetskog podmorskog kabla uključene brojne domaće i međunarodne kompanije, stvarajući osnovu za profesionalni rast koji uvek prati jedinstvene i tehnološki napredne projekte", kazao je Vetese za Glasnik Privredne komore (PKCG).

Podmorski energetski kabl, koji je dug 450 kilometara, biće u komercijalnoj upotrebi do kraja godine.

Vetese je naveo da je energetska interkonekcija između Italije i Crne Gore (MONITA), koju je Evropska komisija (EK) prepoznala kao projekat od opšteg interesa, inovativna infrastruktura za ekološku održivost i od ogromnog strateškog značaja u evropskom kontekstu, dok je suštinski važna za integraciju energetskog tržišta Balkana u Evropu.

"Infrastruktura je fundamentalna raskrsnica za evropsku energetsku uniju i od suštinske važnosti je za integraciju cijelog Balkana u EU, preko Italije. Snaga koju je moguće razmijeniti u oba pravca, kroz interkonekciju ove prve faze projekta je 600 megavati (MW)", precizirao je Vetese.

To će, kako je ocijenio, omogućiti razvoj tržišta, energetske infrastrukture i posebno proizvodnih pogona, dajući podsticaj obnovljivim izvorima i garantovanjem dalje očekivane evolucije energetskog sistema u Crnoj Gori i regionu Balkana.

"Integracija omogućava benefite kao rezultat proširenja tržišta, sa akcentom na smanjenje troškova energije i pouzdanost usluga", dodao je Vetese.

On je podsjetio da je energetska povezanost Italije i Crne Gore rezultat snažne bilateralne saradnje u energetskom i industrijskom sektoru, uspostavljene putem dva međuvladina sporazuma, koja su dvije zemlje potpisale 2007. i 2010. godine i koji odražavaju stratešku i tehnološku radnu ulogu.

"Inauguracija projekta 15. novembra, u kojoj su učestvovali italijanski i crnogorski predsjednik, a koju su uživo prenosile nacionalne televizije dvije zemlje, predstavljala je vrhunac trenutka u kojem su se materijalizovali institucionalni i dugogodišnji tehnički radovi, potvrđujući važnost projekta za obje zemlje", naveo je Vetese.

On je, govoreći o tehničkim karakteristikama kabla, kazao da je interkonekcija realizovana u HVDC tehnologiji snage 500 kilovolti (kV), direktne struje sa ukupnom nominalnom snagom od 1,2 hiljade MW završetkom cjelokupnog projekta.

"Interkonekcija ima rekordnu dužinu za Mediteran od 445 kilometra i dostiže maksimalnu dubinu od 1,22 hiljade metara. Investicija Terne po završetku biće vrijedna više od milijardu EUR ukupno za Crnu Goru i Italiju", precizirao je Vetese.

On je, odgovarajući na pitanje o planovima kojima se predviđa postavljanje još jednog podmorskog kabla prema Italiji, rekao da je trenutno projekat na kraju prve faze realizacije od 600 MW.

"Treba istaći da je sistem već završen za stanicu i podzemne kablove/kablove za uzemljenje i za drugi pol/stub. Stoga je većina radova na drugom polu već završena", dodao je Vetese.

Prema njegovim riječima, drugi podmorski kabl biće postavljen nakon što se ispune uslovi koji će biti "okidač" za razvoj likvidnog tržišta električne energije na Balkanu i razvoj strateške prenosne infrastrukture na tom području, koji omogućavaju efikasno i sigurno korišćenje interkonekcije u cjelosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније