Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O. Z. ]

20. 12. 2019. 17:36   >>  17:35

PURUŠIĆ O ZAKONU O RADU

Kvalitetnije će se urediti odnosi na tržištu rada

Predlog zakona o radu trebalo bi da na kvalitetniji način uredi odnose na tržištu rada, smatra ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić, dok iz opozicije upozoravaju na mogućnost zloupotreba po pitanju jednostavnijih procedura za davanje otkaza zaposlenima.

Ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić, kazao je da je Vlada pripremila potpuno novi Predlog zakona o radu, koji će na kvalitetan način urediti odnose na tržištu rada.

„Vlada je predložila kvalitetan tekst zakona, koji je sproveden u najširem obimu konsultacija sa socijalnim partnerima. Usklađen je sa EU zakonodavstvom i ima 40-ak normi više nego važeći zakon", rekao je Purišić u Skupštini.

Vlada je, kako je naveo, nakon više od tri godine rada na zakonskom rješenju, u novembru dobila pozitivno mišljenje Evropske komisije (EK) na tekst zakona.

"On je rezultat vrlo strpljivog i široko postavljenog socijalnog dijaloga socijalnih partnera, što je jedan od najvećih kvaliteta postignutih radeći na ovom zakonu“, ocijenio je Purišić.

Prema njegovim riječima, članovi Vlade su ocijenili da je zakon po volji dobrih radnika i odgovornih poslodavaca.

„Vjerujemo da će on unaprijediti poslovni ambijent, podstaknuti preduzetništvo i novo zapošljavanje i smanjiti segmentaciju na tržištu rada u korist dostojanstvenog rada“, naveo je Purišić.

On je saopštio da su osnovni ciljevi zakona jačanje instrumenata institucija koje se bave zaštitom prava zaposlenih, povećanje fleksibilnosti na tržištu rada, efikasnije suzbijanje sive ekonomije, dodatna humanizacija procesa rada i liječenje tranzicionih ožiljaka.

„Kad je riječ o novinama u zakonu – radni odnos se zasniva na neodređeno vrijeme. Do sada je bila norma po pravilu na neodređeno vrijeme, a sada želimo da ukažemo šta je nova intencija ovog zakona, a to je zapošljavanje na stabilnim osnovama, što je norma koja podržava dostojanstveni rad“, ocijenio je Purišić.

On je kazao da će se radni odnos ubuduće zasnivati bez oglašavanja slobodnih radnih mjesta, osim tamo gdje postoji javni interes, a to su preduzeća i ustanove u državnom odnosno vlasništvu lokalne samouprave.

Jedna od značajnih novina je da sada rad na određeno vrijeme može biti 36 mjeseci, a da je u važećem bio 24 mjeseca.

“Normirani su novi oblici rada, kao što su rad na daljinu, od kuće, kao i u domaćinstvu. Dodatno je omogućeno poslodavcu da u hitnim slučajevima rasporedi zaposlenog bez njegove saglasnosti do mjesec”, rekao je Purišić.

"Poslodavci mogu da zloupotrebljavaju prava radnika"

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP), Draginja Vuksanović Stanković, kazala je da neke norme u predloženom tekstu zakona ne da nijesu dobre, već da daju prostora poslodavcima da zloupotrebljavaju prava radnika.

Ona je saopštila da je praksa pokazala da su brojne zloupotrebe prema zaposlenima najčešće pravljene preko agencija za ustupanje zaposlenih i objasnila koja je novina u predloženom zakona koja će takođe u tom smislu biti na štetu radnika.

„Novina je da sad imamo povećanje trajanja ugovora o radu na određeno sa dosadašnjih 24 mjeseca na 36 mjeseci i sada u tih 36 mjeseci ulazi i ono vrijeme tokom kojeg je zaposleni upravo angažovan preko agencija za ustupanje zaposlenih. Šta će da se desi sa pravima radnika ako su zaposleni kod istog poslodavca. On može stalno da produžava i da produžava i da pošalje radnika kući i da mu nikada ne da ugovor na neodređeno“, upozorila je Vuksanović Stanković.

Poslanik Bošnjačke stranke, Ervin Ibrahimović, smatra da će predloženi zakon odgovoriti na potencijalne izazove i u pravom smislu zaštititi prava radnika i poslodavaca i olakšati radne sporove.

„Ovaj zakon omogućava jednakost u radu između muškaraca i žena. Takođe, u pravom smislu šalje poruku potencijalnim investitorima, pa očekujem da će stvoriti uslove za otvaranje novih radnih mjesta“, dodao je Ibrahimović.

On je kao pozitivnu odredbu u zakonu naveo to što će se zarade morati isplaćivati preko žiro-računa.

„To je dobar put da spriječimo davanje zarada na ruke. Mislim i da je odredba da se ne može platiti godišnji odmor značajna“, kazao je Ibrahimović.

Zaštićen radnik koji je zbog stečaja ostao bez posla

Poslanik Socijaldemokrata (SD), Boris Mugoša, rekao je da je Predlog zakona o radu jedan od pet najvažnijih zakona koji će Skupština donijeti u ovom mandatu.

„Ovim zakonom se zadire u suštinu društveno ekonomskog sistema, stoga moramo biti oprezni, jer od naših odluka zavise mnoga dešavanja na tržištu rada“, naveo je Mugoša.

Prema njegovim riječima, odredba da se zarade isplaćuju preko računa i da obračunska lista ima status izvršne isplate je ogromna promjena koju donosi zakon.

„Pozitivna je i odredba da godišnji odmor ne može biti plaćen, jer mora radnik da se odmara“, rekao je Mugoša.

On je saopštio da je jedan od najvećih iskoraka urađen kod zaposlenih koji su dugo godina žrtve raznih procedura i nerješavanja stečajnih postupaka, gdje su ostali bez zarada i prava da idu u penziju.

„U ovom zakonu se uvodi nešto čije retroaktivno dejstvo svom silom podržavam, a to je da je država, odnosno Fond rada, dužna da mu poveže radni staž i i da ima pravo na penziju bez obzira je li okončan stečaj. Država je obavezna da plati šest minimalih zarada tom radniku, koji je zbog stečaja ostao bez posla, pa će se država umjesto radnika pokušati da se naplati iz stečajne mase“, dodao je Mugoša.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Branko Radulović, smatra da predloženi zakon ne vrijedi ukoliko zaposleni u preduzećima nemaju kolektivne ugovore, kao i ako se ne organizuju.

„Predloženi zakon ne predstavlja ništa radnicima ukoliko se ne ujedine i nemaju kolektivne ugovore. Osnova svega mora da bude pravna, socijalna i država održivog razvoja“, poručio je Radulović.

On je kazao da su zaposleni u prethodnom, totalitarnom sistemu, imali bolja prava i veći standard, kao i da je krajnje degutantno danas govoriti o zakonu o radu.

Radulović je naveo da je broj zaposlenih posljednjih godina desetkovan, dok su zarade smanjene, tako da prosječna u trgovini iznosi oko 350 eura, prerađivačkoj industriji 426 eura, poljoprivredi 527 eura, nauci 410 eura, a zdravstvu 550 eura.

On je saopštio i da je oko 90 odsto radnika zaposleno na određeno vrijeme, zbog čega svakog momenta mogu dobiti otkaz, a ne smiju da se organizuju.

Predloženi zakon produkt kvalitetnog socijalnog dijaloga

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Suad Numanović, rekao je da su osnovni ciljevi predloženog zakona suzbijanje sive ekonomije, veća fleksibilnost tržišta rada i zaštita prava zaposlenih, koje je moguće ostvariti jedino njegovom odgovornom primjenom.

On smatra i da je predloženi zakon produkt kvalitetnog socijalnog dijaloga.

Predlog zakona o radu, prema riječima Numanovića, predstavlja reformsko rješenje, koje nudi 40 novih normi, kojim se, između ostalog, predviđa zasnivanje radnog odnosa danom stupanja na rad, što bi trebalo da doprinese suzbijanju sive ekonomije i zaštiti radničkih prava.

Predloženim zakonom reguliše se i pitanje radnog vremena, skraćenje prekovremenog i neprikosnoveno pravo zaposlenog na godišnji odmor, a predviđeno je i produženje ugovora na određeno vrijeme sa dvije na tri godine.

Numanović je saopštio da se predloženim zakonom poslodavcima obezbjeđuju efikasniji načini zapošljavanja, zasnivanje radnog odnosa bez prethodnog oglašavanja, kao i odgovornost zaposlenih za povredu radnih obaveza.

Poslodavcima je data mogućnost da daju otkaz bez pokretanja disciplinskog postupka, što bi, prema riječima Numanovića, trebalo da doprinese većoj fleksibilnosti.

Nezavisni poslanik Neđeljko Rudović smatra da predloženo zakonsko rješenje predstavlja kompromis između interesa poslodavca, kojima su pojednostavljene procedure za davanje otkaza pojedinim radnicima, i zaposlenih kojima je neophodna bolja zaštita prava.

„Nijesam siguran da su radnička prava ovim zakonom kvalitetno zaštićena. U prilog tome govori i norma kojom se definiše zastarijevanje potraživanja iz radnog odnosa nakon četiri godine“, rekao je Rudović.

On je pitao i da li neke norme koje omogućavaju poslodavcima jednostavnije procedure davanja otkaza mogu biti lak izgovor za to.

„Predloženi zakon ima mnogo, mnogo mana, ali u njemu ima i određenih iskoraka“, kazao je Rudović i poručio da on neće biti važan ukoliko se ne stimulišu nova radna mjesta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније