Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B.

17. 12. 2019. 13:01 >> 13:12
3

SIMOVIĆ

Rast poljoprivrede, šumarstva i ribarstva od 6,7%

Ohrabrujući rezultati rada Vlade u prethodne tri godine ulivaju dodatno zadovoljstvo i optimizam, ali i obavezu za dalji zajednički rad i nova pregnuća, poručio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović.

“Crnogorska ekonomija prošle godine je rasla po stopi od 5,1%, u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva imali smo stopu rasta bruto vrijednosti proizvodnje od 6,7%”, kazao je Simović, predstavljajući rezultate rada svog resora u protekle tri godine.

U prethodne tri godine isplaćene su premije za oko 140 miliona litara mlijeka.

“Raste i podrška pčelarstvu. U protekle tri godine za podršku pčelarstvu opredijeljeno je preko 800 hiljada eura, a u 2019. oko 370 hiljada. Nastavili smo sa podrškom mladim pčelarima početnicima. 311 mladih dobilo je 1.123 pčelinja društva”, naveo je Simović.

Kako navodi, raste broj osiguranja od štete na usjevima, stočnom fondu i poljoprivrednim objektima.

Ostvareni su, kako kaže Simović, dobri rezultate u politici kvaliteta. 

“Nastavlja se trend rasta broja proizvođača u organskoj proizvodnji. U 2019. godini registrovano je 400 proizvođača, što je za 22% više u odnosu na 2018.”, naveo je Simović.

Program podrške mladim farmerima pokrenut je prije dvije godine.

“U tom periodu smo podržali 143 mlada farmera sa po 10.000 eura bespovratnih sredstava. Posebno nas raduje činjenica da je 70% korisnika ove podrške sa sjevera Crne Gore”, ističe Simović.

Kroz IPARD like programe realizovano je oko 424 projekta ukupne vrijednosti investicija preko 19 miliona eura, za koje su korisnici ostvarili bespovratnu podršku od blizu devet miliona eura. 

Za podršku preradi realizuje se 19 ugovora ukupne investicije od 11,9 miliona eura.

“Realizacijom ovih investicija osiguraće se 766 postojećih radnih mjesta, otvoriti oko 85 novih i obezbijediti plasman za oko 7.000 kooperanata”, naveo je Simović.

On kaže da su prethodne tri godine pokazale punu opravdanost formiranja direktorata za ribarstvo.

“Broj zahtjeva za podršku porastao za 47% a iznos isplaćenih sredstava veći za 58%”, istakao je ministar poljoprivrede.

“Da nijesmo ušli u pregovore sa EK Crna Gora bi u narednom periodu morala da ostane na broju od 900 ribolovnih dana godišnje i ne bi mogla da poveća svoj kapacitet ribolovne flote”, naveo je Simović.

Ministar kaže i da su u sektoru šumarstva postignuti ohrabrujući rezultati.

“Prihodi su značajno uvećani po svim osnovama. Ove godine će biti 7,1 milion €, što predstavlja povećanje od 20% u zadnje tri godine, Takođe, obezbijeđena je 100% naplativost potraživanja iz prethodne dvije godine”, kazao je Simović i dodao da je u prethodne tri godine posađeno 1.800.000 sadnica.

Realizovana su 132 projekta izgradnje vodovoda, hidrogeološki istražni radovi i izgradnja površinskih akumulacija.

“Postavljeno je preko 130 km primarne i 40 km sekundarne vodovodne mreže. Preko 10.000 domaćinstava je dobilo vodu. Samo u ovoj godini Programom podsticanja projekata u vodoprivredi opredjeljeno je preko milion eura, i gradi se 31 vodovod. Zaključno sa novembrom postavljeno je 30 km primarne i 10 km sekundarne vodovodne mreže”, ističe Simović.

Nakon pauze od četiri godine, kako ističe Simović, započeta je proizvodnja kisjele vode Rada i počela je sa radom nova fabrika za flaširanje vode sa izvorišta Veliki Maljen u Šavniku.

“Ovakvi ohrabrujući rezultati svima nama ulivaju dodatno zadovoljstvo i optimizam, ali i obavezu za naš dalji zajednički rad i nova pregnuća”, zaključio je Simović.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније