Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B. [ Mina Business ]

17. 12. 2019. 09:52 >> 09:54
1

EKONOMSKA PRAVA

Žene i muškarci biće jednaki za 257 godina

Žene će u ekonomskim pravima izjednačiti s muškarcima za 257 godina, pokazao je izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).

"Rodna ravnopravnost će biti dostignuta tek za nekih sto godina", naveo je WEF u najnovijem godišnjem izvještaju, mjereći jaz u društvenom položaju žena i muškaraca na području ekonomije, obrazovanja, zdravlja i političke moći.

Iz WEF-a su kazali da su nastojanja da se postigne ravnopravnost osjetno pojačana u odnosu na prošlu godinu, najprije zahvaljujući većoj političkoj zastupljenosti žena, prenosi Hina.

Oni upozoravaju da je upravo politička arena područje na kojem su razlike i dalje najveće. Do ravnopravnosti žene dijeli još 95 godina.

Jaz je najviše smanjen u obrazovanju pa će na ravnopravnost žene morati čekati još 12 godina.

Od ukupno 153 zemlje obuhvaćene istraživanjem potpuna ravnopravnost žena i muškaraca u obrazovanju ostvarena je u njih 40.

Učestvovanje žena na tržištu rada stagnira, a finansijska nejednakost je produbljena. Participacija žena u ekonomiji i njihove prilike na tom području najveći su izvor zabrinutosti.

"To je jedino područje na kojem se napredak produžio u regresiju", rekli su iz WEF-a i dodali da će ženama biti potrebno 257 godina da se izjednače s muškarcima.

Razlog je veća zastupljenost žena na poslovima koji se automatizuju. Žene se takođe nedovoljno zapošljavaju u zanimanjima u kojima je rast plata najizraženiji, a suočene su i s vječnim problemom pristupa kapitalu.

"Najveći izazov u budućnosti biće nedovoljna zastupljenost žena na novim poslovima", rekli su iz WEF-a podsjećajući da žene čine tek 12 odsto zaposlenih u sektoru računarstva u oblaku.

Island je 11. godinu zaredom zauzeo prvo mjesto među 153 zemlje i vrijednošću indeksa ravnopravnosti žena i muškaraca od 0,877 bodova.

Vrijednost od jednog boda predstavlja punu rodnu ravnopravnost.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније