Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

12. 12. 2019. 09:27 >> 12:20
12

NURKOVIĆ TVRDI

Ne spašavamo MA, već ulažemo u razvoj CG

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković saopštio je danas da ulaganje u Montenegroerlajns nije ulaganje u spašavanje tog preduzeća, već ulaganje u budući razvoj Crne Gore.

 

Govoreći o eventualnim smetanjama sa Evropskom komisijom zbog novog ulaganja u MA, Nurković je rekao da je predstavnika EK informisao da ovo nije ulaganje u MA, već ulaganje u državu.

"Direktne i indirektne štete bi se desile ako ne dođe do konsolidacije preduzeća i ako ne dođe do planiranog razvoja. Pokušaćemo na činjenicama da dokažemo da nije ulaganje u spašavanje preduzeća već ulaganje u budući razvoj Crne Gore", rekao je Nurković na pres konferenciji u Vladi Crne Gore.

On je saopštio da su sve pretpostavke da MA neće raditi sa gubicima ubuduće, jer ne bi ulagali i konsolidovali preduzeće da su došli do zaključka da će se nastaviti s gubicima.

Ako bi se desio stečaj, Nurković kaže da bi dva aviona MA bila oduzeta, a postojala bi opasnost i od tužbe.

Nijesmo odlučili ni brzo, ni lako

Nurković je rekao da Vlada nije dozvolila da dođe do stečaja ili eventualnog gašenja MA.

"Bavili smo se ozbiljno posljedicama od eventualnog gašenja i benefita od rada kompanije. Sve kalkulacije pokazuju da bi gašenje imalo dalekosežne posljedice. Najveći teret su dubioze u posljednjih 20 godina, koje preduzeće ne može samo da riješi, zbog čega je bila potrebna ovakva odluka", pojasnio je Nurković.

Na ovaj potez se, kako je rekao, nijesu odlučili ni brzo, ni lako.

"Uputićemo parlamentu predlog, potrebno je da podijelimo odgovornost, jer je lakše kritikovati sa distance. Uprkos činjenici da sam više puta bio kritikovan, izražavam zadovoljstvo što smo sačuvali MA", istakao je Nurković.

On je saopštio podatak da će MA, do kraja ove godine, a od počev od 1.1.2017, imati 1.870.000 prevezenih putnika, što je, kako je rekao, tri puta više nego stanovnika Crne Gore.

"MA je do danas isplatio 15,15 miliona eura neto zarada radnicima, porezi i doprinosi 3.3 miliona eura. Indirektan doprinos MA turističkoj privredi je veći od 150 miliona eura godišnje. Ukupan direktan ili indirektan doprinos MA crnogorskoh privredi između 150 i 200 miliona eura godišnje, odnosno za period od 2017. do 2019. više od pola milijarde eura", kazao je Nurković.

Sačuvali smo, kaže, slotove koje bi izgubili da je došlo do gašenja kompanije.

"Nije utemeljena priča o zadržavanju istih ako bi bilo formirano novo preduzeće. Sačuvali smo oko 400 radnih mjesta, od kojih je 2/3 pilota i tehničkog osoblja u čije je država uložila velika sredstva", rekao je Nurković.

Ministar kaže da sredstva koja će se uplatiti Aerodromima Crne Gore, u iznosu od 32 miliona eura, biti vraćena u budžet države kroz raspodjelu dobiti nakon završnog računa po odluci odbora direktora.

"Nema mjesta za notorne neistine, neznanje ili bolesne tendencije", istakao je ministar Nurković.

Banjević: Radićemo na optimizaciji radnih mjesta 

Izvršni direktor MA Živko Banjević najavio je da će kompanija raditi na optimizaciji broja zaposlenih, te usklađivanju zarada u kompletnoj kompaniji. 

"MA će nabaviti avione Emraer 195 sa 116 do 118 sjedišta. Najveći problem MA je sezonalnost. Mi moramo da se držimo principa funkcionisanja regionalnog avioprevoznika i da imamo regionalne vazduhoplove", rekao je Živković.

Pojašnjava i da cifra od 155 miliona nije jednokratno ulaganje 1. januara 2020. godine ili nešto kasnije.

Govoreći o ukupnim doprinosima MA u protekle tri sezone, on je, prema riječima Banjevića, bio veći od pola milijarde eura.

"Ove godine smo do dana današnjeg prevezli oko 626 hiljada putnika. Povećli smo broj prevezenih putnika u odnosu na lani, a prihodovaćemo više od 70 miliona eura. MA će od 2020. pa narednih tri godine prevoziti između 700 i 750 hiljada putnika", rekao je Banjević. 

Prvi čovjek MA kaže da je nijesu tačne tvrdnje da je MA: "Da li može neko da bude da skup, ko na tržištu od 2,5 miliona putnika dovede između 1/4 i 1/3? Ne. To su podaci koje plasira konkurencija i koji se plasiraju kroz određene medije u Crnoj Gori".

"Putnik MA za cijenu karte koju plati dobije sve što treba da dobije, dobije do 23 kg prtljaga koje treba da unese, dobije ketering i sleti na glavni aerodrom. Low cost putnik na osnovnu cijenu karte koju kupi plaća dodatno prtljag, dodatno sve usluge i na kraju ćete u većini slučajeva završiti na aerodromu koji je dva, tri sata udaljen od matične destinacije", kazao je Banjević.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније