Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

10. 12. 2019. 15:37 >> 15:44

ODRŽANA AKADEMIJA

Startapovima do novih radnih mjesta

Nije nužno da samo velike kompanije stvaraju radna mjesta. Startapovi takođe mogu da kreiraju radna mjesta, pokazalo je to na svom primjeru 30 kompanija, koje su, direktno ili indirektno, omogućile zapošljavanje blizu 100 osoba u regionu Zapadnog Balkana.

Pokretači 30 uspješnih startapova sa područja Zapadnog Balkana pohađali su program razvoja u okviru nedavno osnovane Startap akademije, koja je održana u organizaciji Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu, kroz projekat „Promocija spoljne trgovine", koji sprovodi Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, a koji je pokrenulo Njemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ.

To je izuzetan rezultat za područje, gdje preduzetnici još uvijek nailaze na poteškoće prilikom pokretanja firme, najvećim dijelom usljed nedostatka mehanizama podrške i oskudnih izvora visokorizičnog preduzetnog kapitala. To čini sumu od 1,8 miliona eura investicija, koju su ovi startapovi sakupili, ili su u procesu sakupljanja, još vrednijom pažnje.

U septembru 2019. godine u Beču održana je manifestacija Alumni Startup Academy Event, koja je prvi put okupila sve učesnike programa i omogućila im da podijele iskustva, priče o uspjesima i neuspjesima i da ojačaju podršku kolega na regionalnoj startap sceni.

Dio programa bilo je i prisustvo na događaju “1 Million Start-ups Conference”, gdje su mnogi učesnici imali priliku da zauzmu aktivnu ulogu kao panelisti, predstave svoje ideje i podijele priče o svojim preduzećima.

Mateja Živadinović, pokretač startapa Volonter, platforme koja na efikasan način organizuje volontere, kaže da mu je program omogućio da učvrsti veze u regionu.

"Da pronađemo zajedničke preduzetničke ciljeve i da učimo jedni od drugih. Ovakva okupljanja su zaista neophodna da bi se uspostavila regionalna saradnja i omogućilo učenje na primjerima dobre prakse, kako na području Zapadnog Balkana, tako i šire. Kroz program smo dobili pristup veoma korisnim praktičnim preduzetničkim znanjima i vještinama i podršci zajednice preduzetnika", kaže Živanović.

Da su rezultati programa impresivni potvrdila je i vodeća ekspertkinja Startap akademije Selma Prodanović, koju mediji često nazivaju najuticajnijom damom austrijske startap scene.

“Napredak koji su startapovi napravili nakon održane akademije je nevjerovatan. Ne samo da su pojedinačno poboljšali svoj učinak u pogledu pičinga i ostvarivanja kontakata sa investitorima, već su takođe oformili grupu preduzetnika koji jedni drugima pružaju podršku. Što je najvažnije, oni će inspirisati i narednu generaciju preduzetnika", saopštila je Prodanović.

GIZ će i u budućnosti nastaviti da podržava prekogranično umrežavanje preduzetnika i startapova kroz Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu i svoj projekat Promocija spoljne trgovine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније