Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina biznis, Objavio: I. P. ]

05. 12. 2019. 13:33   >>  13:32

SUD U STRAZBURU

Dvije odluke u korist Crne Gore

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je dvije odluke u predmetima Kićović protiv Crne Gore i Vidaković protiv Crne Gore u korist države i odlučio da odbaci predstavke kao neprihvatljive.

 

Iz Kancelarije zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom je saopšteno da je u predmetu Kićović protiv Crne Gore podnosilac predstavke pokrenuo postupak pred crnogorskim Fondom penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) radi priznanja prava po osnovu invalidnosti.

"Fond PIO je 30. novembra 2004.godine donio rješenje kojim je odbio da mu prizna pravo po osnovu invalidnosti. U postupcima koji su uslijedili nadležno Ministarstvo zdravlja, rada i socijalnog staranja i crnogorski Upravni sud su donijeli nekoliko odluka odlučujući o zahtjevu podnosioca predstavke“, navodi se u saopštenju.

PoslJednjim rješenjem Upravnog suda od 3. novembra 2009. godine odbijena je tužba podnosioca predstavke.

"U konačnom, presudom Vrhovnog suda od 21. decembra 2009. godine odbijen je zahtjev podnosioca predstavke za vanredno preispitivanje sudske odluke. Na odluke iz predmetnog upravnog postupka podnosilac predstavke je podnio ustavnu žalbu koja je odbijena 24. marta 2011. godine“, dodaje se u saopštenju.

U predmetu Vidaković protiv Crne Gore, podnosilac predstavke je rješenjem Fonda PIO penzionisan 1990. godine. Nakon što mu je rješenjem Fonda PIO od 25. decembra 1991. godine umanjen iznos penzije, podnio je žalbu Ministarstvu rada.

U postupcima koji su uslijedili nadležno Ministarstvo rada i Upravni sud su donijeli nekoliko odluka odlučujući o zahtjevu podnosioca predstavke.

Upravni sud je presudom od 19. aprila 2012. godine odbio tužbu podnosioca predstavke kao neosnovanu, čime je okončan postupak pred Upravnim sudom.

Podnosilac predstavke je podnio zahtjev za preispitivanje presude Upravnog suda koji je odbijen presudom Vrhovnog suda od 14. septembra 2012. godine.

„Na odluke iz predmetnog upravnog postupka podnosilac predstavke je podnio ustavnu žalbu, koja je odbijena odlukom Ustavnog suda 28. oktobra 2014. godine“, objašnjeno je u saopštenju.

Iz Kancelarije zastupnika su kazali da su se podnosioci predstavke u oba predmeta žalili, između ostalog, na navodne povrede člana 6 stav 1 (pravo na pravično suđenje) Konvencije zbog prekomjerne dužine trajanja upravnih postupaka.

Predmeti su komunicirani Kancelariji zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava kao WECL predmeti. Prethodno podrazumijeva da za činjenični i pravni osnov predstavke Evropski sud ima dobro ustanovljenu sudsku praksu i da je malo vjerovatno da će doći do odstupanja od te prakse.

Iz tih razloga uz predstavke su dostavljeni i predlozi za prijateljsko poravnanje.

„U pisanom izjašnjenju zastupnik Crne Gore je odbio da zaključi prijateljsko poravnanje u ovim predmetima, iz razloga što je smatrao da u konkretnom nijesu ispunjeni uslovi prihvatljivosti predstavki“, dodaje se u saopštenju.

Naime, u pravnoj odbrani zastupnik je ukazao da ustavna žalba nije bila suštinski djelotvorno pravno sredstvo prije 20. marta 2015. godine.

Za predmet Kićović protiv Crne Gore, zastupnik je smatrao da je konačna odluka od koje počinje teći rok za podnošenje predstavke odluka kojom je okončan redovni postupak, a to je u konkretnom slučaju bila presuda Vrhovnog suda od 21. decembra 2009. godine, dok je za predmet Vidaković protiv Crne Gore konačna odluka od koje počinje teći rok za podnošenje predstavke bila presuda Vrhovnog suda od 14. septembra 2012. godine.

Zbog navedenog zastupnik je ukazao da su u oba slučaja predstavke podnijeta van roka od šest mjeseci.

„Evropski sud je u odluci Kićović protiv Crne Gore konstatovao da je predstavka podnijeta 20. juna 2011. godine, dok je u odluci Vidaković protiv Crne Gore predstavka podnijeta 20. aprila 2015. godine. Prihvatajući argumente zastupnika da je u konkretnim predmetima šestomjesečni rok počeo teći od odluka Vrhovnog suda, a ne odluka Ustavnog suda, Evropski sud je utvrdio da su predmetne predstavke podnijete nakon isteka propisanog roka“, navodi se u saopštenju.

Iz tih razloga Evropski sud je u svojim odlukama odbacio predstavke kao neprihvatljive.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније