Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

23. 09. 2013. 14:15 >> 14:51
2

"PIRELA" ISPRAVNA

Ivanović: Upozorićemo proizvođače iz regiona

Ministar poljoprivrede Petar Ivanović je kazao da je analiza uzoraka dva proizvođača voćnih sokova iz Srbije i po jednog iz Crne Gore i sa Kosova, pokazala da su kod sokova iz susjednih zemalja pronađene manje vrijednosti voćnog sadržaja od onih koje su naznačene deklaracijom. Prema njegovim riječima, jedino su sokovi crnogorskog proizvođača „Pirela“ prošli sve testove.

Ivanović je naveo da su analize uzoraka rađene u Berlinu i potvrđene u CETI-ju.

„ Proizvođač AD „Vino Župa“ Aleksandrovac iz Srbije sa svojim sokom koji se zove Jafa mutni voćni sok od narandže ima deklarisani voćni sadržaj od 100 odsto narandže, Jafa voćni sok od borovnice ima deklarisani voćni sok sadržaja 51 odsto, i Hit istog proizvođača od limete, naradndže i jabuke, ima deklarisani voćni sadržaj 51 odsto. Kod sva tri soka pomenutog proizvođača pronašli smo mnogo manje vrijednosti od onih koje su naznačene deklaracijom“ - kazao je Ivanović.

On je dodao da je kod proizvođača iz Podujeva sa Kosova, ex „Bistri nektar“ od borovnice, deklarisani voćni sadržaj od 52 odsto, takođe značajno manji sadržaj svih onih parametara koji ukazuju na prisustvo prirodnog voćnog sadržaja u odnosu na vještačke supstitute.

„Prozvođač „Takovo“ AD Gornji Milanovac, dva soka, voćni sok od breskve sa deklarisanim voćnim sadržajem od 50 odsto i bistri voćni sok od jabuke sa deklarisanim voćnim sadržajjem takođe od 50 odsto. Dakle, u oba slučaja rezultati analize nedvosmisleno pokazuju da je sadržaj prirodnog voćnog koncentrata daleko manji od onaoga što stoji na deklaraciji. Sadržaji prirodnog voćnog koncentrata se kreću od 2-25 odsto, a na deklaracijama od 50-100 odsto“ , saopštio je Ivanović.

Sokovi kompanije „Pirela“ d.o.o Danilovgrad, kao proizvođača iz Crne Gore, su prošli sve testove. Dakle, prošli su analize CETI-ja i analize laboratorije iz Berlina, pojasnio je Ivanović.

On je istakao da će već danas uslijediti mjere upozorenja prema onima koji ne poštuju pravila uslađivanja deklaracije sa sadržajem proizvoda.

„Tražićemo od proizvođača da da u roku od 15 dana ili usklade sadržinu sa onim što piše na deklaraciji ili da promijene deklaraciju.  Jedino što tražimo jeste, da ono što je istina i pravo stanje stvari bude i upakovano u ambalaže voćnih sokova. Ne želimo da naši potrošači kupuju jedno, a piju drugo. Ukoliko se pomenuti proizvođači ogluše o ovo upozorenje, onda ćemo ići sa privremenom obustavom uvoza ovih proizvoda. A ako i nakon toga bude pokušaja da se na tržištu prodaju isti sokovi, krenućemo sa pravljenjem „crnih listi“ i dugoročnom zabranom uvoza tih proizvoda“, zaključio je Ivanović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније