Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

27. 11. 2019. 23:22 >> 23:18
1

VUJANOVIĆ U RIMU

Energetska saradnja za kvalitetniji život regiona

Podmorski kabl za prenos električne energije između Crne Gore i Italije koji je ovog mjesca stavljen u funkciju, predstavlja vrijednu energetsku konekciju Zapadnog Balkana i Italije sa šansom za značajan izvoz električne energije, kazao je bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović na panelu u Međunarodnom institutu Nizami Gandžavi u Rimu. on je istakao da od kvaliteta energetske saradnje regiona u značajnoj mjeri zavisi kvalitet života građana.

Institut, čiji je Vujanović član borda, organizovao je u Senatu Italije Sastanak visokog nivoa. Na panelu o energetskim izazovima kaspijskog i mediteranskog regiona raniji predsjednik Vujanović je saopštio da je posjedovanje i kvalitet energije uslov ekonomske stabilnosti, osnov ekonomskog razvoja i garancija kvaliteta života građana.

“Pošto regioni i države imaju različitu energesku situaciju saradnja u ovoj oblasti je od izuzetne važnosti i predstavlja bilateralnu, regionalnu i globalnu obavezu”, kazao je Vujanović.

Od kvaliteta ove saradnje u značajnoj mjeri zavisi kvalitet života građana. Energetski razvoj, kako je rekao, podrazumjeva dijalog, sporazum i saradnju.

“Energetski razvoj isključuje nepoštovanje drugoga i primjenu sile. Zato je energetska saradnja dokaz odgovornosti prema sadašnjosti i brige za budućnost.Saradnja u oblasti energetike nije samo politiki nego i ukupno civilizacijski pristup u čijem centru je briga o kvalitetu života i čovjeka i čovječanstva”, navodi se u saopštenju.

Ova konferencija je utvrdila konačnu mrežu  interkontinentalnog gasovoda od Kaspiskog mora do Mediterana.

“To je značajan projekat za Crnu Goru koji nudi energetski izvor koji joj nedostaje. Daje šansu za važan prihod, nova radna mjesta ali i mogućnost da se Crna Gora potvrdio kao energetski hab Zapadnog Balkana”, kazao je bivši predsjednik Crne Gore.

Takvoj poziciji energetskog haba Crne Gore snažno doprinisi podmorski kabal za prenos elektručne energije izmedju Crne Gore i Italije koji je ovog mjesca stavljen u funkciju.

“ To je vrijedna energetska konekcija Zapadnog Balkana i Italije sa šansom za značajan izvoz električne energije.Crna Gora je veoma zainteresovana za regionalni dijalog i energetsko povezivanje Zapadnog Balkana smatrajući da je energetska stabilnost važan uslov ukupne ekonomske stabilnosti”, istakao je Vujanović.

Idejni projekat Jadransko jonskog gasovoda bi trebalo da bude završen do septembra naredne godine.

“ Crna Gora mu daje maksimalni doprinos kao što posvećeno učestvuje u uspostavljanju regionalnog dijaloga o energetskoj bezbjednosti Mediterana. Želim na kraju da iskažem zadovoljstvo da je gasovod od Kaspiskog mora do Mediterana-TANAP, TAP, IAP- postavljen do granice sa Grčkom, uz očekivanje da će se realizovati dobrom dinamikom”, zaključio je Vujanović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније