Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

25. 11. 2019. 16:18   >>  16:36 6

IZMJENE ZAKONA

SDP traži veće penzije i bolje uslove za nove penzionere

Socijaldemokratska partija (SDP) uputila je u skupštinsku proceduru Zakon o izmjenama i dopunama zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, budući da Vlada odgađa usvajanje tog zakona iako je on usaglašen prije godinu. Očekuju da zakon bude usvojen prije Zakona u budžetu jer predviđa povećanje penzija, potom minimalne penzije i povoljnije uslove za nove penzionere.

Iako su socijalni partneri prije godinu usaglasili Zakon o penzijsko i invalidskom, iz SDP-a kažu da Vlada taj zakon i dalje drži u ladici i ne reguje na apel Sindikata da ga predloži Skupstini na usvajanje. Stoga je SDP odlučio da Zakon uputi u skupštinsku proceduru.

"Nedopustivo je da usaglašeni zakon Vlada drži u ladicama. Nama je sve jedno da li o radi ministar Purišić ili potpredsjednik Simović, mi ćemo u četvrtak na rvoj sjednici uputiti usaglašeni tekst zakona", kazao je Raško Konjević.

U SDP-u kažu da su penzije u Crnoj Gori u protekle tri godine manje 4%, te da je minimalna penzija najmanja u regionu. Smatraju da je Zakon o PIO potrebno usvojiti prije Zakona o budžetu za narednu godinu.

"Tako da smatramo da ima više razloga da parlament razmatra taj zakon kako bi se usvojio prije usvajanja Zakona o budžetu. Jedan dio se odnosi na uvećanje penzija povećanje minimalne penzije", kazao je Konjević.

Zakonom su predviđeni i povoljniji uslovi za odlazak u penziju.

"Dvije su ključne novine snižavanja uslova za odlazak u penziju sa 67 na 66 godina za muškarce i 64 za žene i prilikom izračunavanja obračunskog koeficijenta eliminiše se četvrtina najlošijih godina", dodao je Bojan Zeković.

U SDP-u očekuju podršku kolega u Skupštini jer, kažu, Zakon predviđa benefite za postojeće i nove penzionere.

Kristina Pavićević, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније