Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Biljana Rovčanin, TVCG

23. 11. 2019. 21:13   >>  22:37 1

SAMI KREIRAJU POSAO

Mladima preduzetničkih ideja ne fali

Kako ideju pretvoriti u biznis, o tome se danas mora razmišlja već od malih nogu. Mladima preduzetničkih ideja ne fali,a kroz obrazovni sitem podstiču se da nakon završenog školovanja ne traže posao već da ga sami kreiraju.

Stalan i siguran posao do penzije - tako sve manje mladih doživljava svoje buduće zanimanje jer se okreću preduzetništvu. Pokazuje to iskustvo nastavnice Danijele Bokan iz cetinjske gimnazije. Kaže da mladi imaju preduzetničkog duha, što potrđuje i njihovo uspješno učešće na brojnim sajmovima i takmičenjima.

"I onda kada gledate koje su to ideje, da ne znate da su to učenici radili zaista bi ostali iznenađeni i mislili da su to neke ogromne firme. Sve to pokazuje da mi imamo potencijala, da naši učenici imaju ideje", ističe Bokan.

A, kako da ideju pretvore u biznis naši mladi uče se od vrtića i osnove škole, a kasnije preduzetništvo detaljnije izučavaju kroz srednje stručne škole i gimanaziju.

Cilj našeg obrazovnog sistema je jasan,.

"Fokus na kreativnosti i realizaciji inovativnih ideja učenika i razvoj njihove sjijesti da se ne baziraju po završetku obrazovanja da traže posao već da kreiraju posao", kaže Duško Rajković iz Centra za stručno obrazovanje.

Da bi se to i ostvarilo u prakki obrazovni programi moraju osim teorijskih znanja učenicima ponuditi i vještine, kako bi naučili da ideje pretvore u konkretan proizvod koji će plasirati na tržište, poruka je iz susjedne Hrvatske.

"Šta to podstiče preduzetništvo, ja bi tu izdojio dualnu nastavu, projektnu nastavu i stručne posjete. 80 posto toga je praksa, a negdje je 20 posto teorija i vrijeme provedeno u učionici", kaže profesor iz Hrvatske Miroslav Begić.

A, za sve to, uz inovacije, naučno-istraživački rad i primjenu digitalnih tehnologija u obrazovanju mladih preduzetnika, neophodna su i veća ulaganja.

"I trebalo bi mom mišljenju da se dva ako ne i tri puta poveća izdavanje za obrazovanje, jedino što nam je ostalo kao sredstavo s kojim možemo da utičemo na sebe,kompaniju, državu, bududćnost to je upravo obrazovanje", ističe dekan Univerziteta "Donja Gorica" Veselin Vukotić.

Samo tako može se obezbijediti povoljno preduzetničko okruženje koje će donijeti i veći ekonomski rast, poručeno je sa skupa nastavnika srednjih škola iz Crne Gore i regiona na Univerzitetu Donja Gorica.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније