Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Dnevne novine ]

21. 11. 2019. 07:04   >>  07:03

PODACI CBCG

Najviše investicija iz Mađarske, Rusije, UAE...

Ukupan priliv stranih direktnih investicija od početka januara do kraja septembra ove godine dostigao je 591,7 miliona, dok se istovremeno odlilo 325 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke Crne Gore.

 

Tako je neto priliv stranih direktnih investicija za prvih devet mjeseci 2019. iznosio 266,73 miliona eura, što predstavlja povećanje od 22,5 odsto u poređenju sa istim periodom 2018. godine.

Skoro polovina investicija, odnosno 235 miliona eura, odnosi se na takozvani interkompanijski dug, što predstavlja ulaganja koje ne povećavaju osnovni kapital.

Kompanije i banke imale su uvećanje vrijednosti stranim ulaganjima od 206,16 miliona eura, nerezidenti su u nekretnine uložili 129,7 miliona, dok su ostale investicije – konkretno prodaja nepokretnosti u inostranstvu i povraćaj domaćeg kapitala kroz interkompanijski dug – iznosile 20,84 milona eura.

CBCG je na kraju septembra registrovala ulaganja iz 45 zemlje, čiji su ukupni prilivi u našoj zemlji dostigli 439,78 miliona eura, dok je iz ostalih zemalja svijeta pristiglo još 151,92 miliona eura, od kojih se polovinu čini interkompanijski dug.

Za devet mjeseci ove godine, Mađarska je zadržala prvo mjesto na listi država iz kojih se investira u našu zemlju, i to sa 53,12 miliona eura.

Kroz nekretnine u našoj zemlji njihovi državljani su uložili 4,12 miliona. Ostatak sredstava od 49 miliona eura investiran je u otplatu interkompanijskog duga, te crnogorske banke i kompanije, ali se odnosi na najviše tri firme iz ove države pa su podaci označeni kao povjerljivi.

Na drugom mjestu su investitori iz Rusije, iz koje su stigla 52,84 miliona eura. Državljani ove zemlje i dalje najviše doprinose bilansu Crne Gore kupovinom nekretnina, pa su za devet mjeseci za njih potrošili 30,17 miliona eura. Kroz interkompanijski dug uložili su 21,82 miliona, ali u crnogorska preduzeća samo 857.292,72 eura.

Na trećem mjestu po ulaganjima na kraju septembra su se našli Ujedinjeni Arapski Emirati, čiji su državljani u našu zemlju ukupno uložili 34,02 miliona eura. Ipak, od tolikog iznosa najveći dio neće imati uticati na povećanje osnovnog kapitala, jer se 13,58 miliona eura odnosi na regulisanje interkompanijskog duga.

U kompanije su uložena 8,74 miliona, dok su na nekretnine potrošili 965.597,53 eura.

Bosna i Hercegovina našla se na četvrtom mjestu sa 32,1 milionom koje su uložili njeni državljani, a slijedi Holandija sa investicijama vrijednim 30,02 miliona eura.

Među zemljama čije su firme i građani ukupno uložili više od 20 miliona eura, državljani Švajcarske su investirali 28,66 miliona, Srbije 23,82, Britanskih Djevičanskih Ostrva 22,75, Turske 20,4, a Njemačke 20,3 miliona eura.

Zbog podataka koji se odnose na manje od tri firme, u potpunosti su nedostupni podaci vezani za ulaganje pojedinaca i firmi sa Malte, koji ukupno iznose 2,23 miliona eura. Na sličan način nedostupni su podaci ulagača iz Bugarske, Hong Konga, Južnoafričke Republike, Katara, Kazahstana, Litvanije, Monaka, Rumunije, Španije i Švedske, koji su investirali isključivo u nekretnine ili interkompanijski dug.

Nedostupni su i podaci o sredstvima koja su u Crnu Goru pristigla prodajom nepokretnosti u Albaniji, Australiji, Hrvatskoj, Kanadi, na Kosovu, u Njemačkoj i Švajcarskoj čiji je ukupan iznos 2,19 miliona eura.

Isto se odnosi i na povraćaj kapitala kroz interkompanijski dug iz Albanije, Austrije, Holandije, sa Kipra, iz Slovenije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Velike Britanije, ukupne vrijednosti 15,84 miliona eura.

Jedini dostpuni podaci o prilivu po osnovu ulaganja crnogorskih državljana u inostranstvo odnose se na Srbiju, i to 1,8 miliona kroz interkompanijski dug i 269.500 eura od prodatih nekretnina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније