Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

18. 11. 2019. 09:46 >> 09:46

GOLUBOVIĆ U BEČU

CG u vrhu evropskih zemalja za investicije

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović, govoreći na otvaranju Bečkog ekonomskog foruma pozvao je investitore da ulažu u crnogorsku ekonomiju ističući da je u posljednje tri godine, ukupan priliv direktnih stranih investicija iznosio 1,5 milijardi eura.

 

Bečki ekonomski forum je prestižni događaj koji se bavi promocijom saradnje i aktuelnim ekonomskim pitanjima u zemljama koje gravitiraju Jadranskom i Crnom moru.

Golubović je istakao da Crna Gora posljednjih godina ostvaruje dinamičan ekonomski rast.

“Riječ je o trendu koji je započeo obnovom nezavisnosti 2006. godine, od kada je u crnogorsku ekonomiju investirano blizu 10 milijardi eura u bruto iznosu, iz više od 125 zemalja. U poslednje tri godine, ukupan priliv direktnih stranih investicija iznosio je 1,5 milijardi eura”, naveo je Golubović.

Prema njegovim riječima, stopa rasta BDP-a u 2018. od 5,1 odsto, zasnovana prvenstveno na investicijama, Crnu Goru pozicionira u sam vrh evropskih zemalja kada je u pitanju taj makroekonomski pokazatelj.

“Članstvom Crne Gore u NATO, naš poslovni ambijent je postao dodatno atraktivan za ulaganja. To potvrđuje podatak da su ukupne direktne strane investicije u 2018. porasle 27,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok je iz zemalja članica Alijanse investirano 64 odsto više u odnosu na posmatrani period”, kazao je predsjednik Komore.

Kada su u pitanju evrointegracije, naša zemlja je lider regiona, dodaje on. Otvorena su 32 pregovaračka poglavlja, a do kraja godine očekuje se i otvaranje posljednjeg, koje se odnosi na oblast konkurencije.

“Crna Gora nema alternativu kada je u pitanju ovaj proces i sigurno će biti prva sljedeća članica EU porodice”, naglasio je on.

Dodaje da rast ekonomske aktivnosti prate i pozitivni trendovi na tržištu rada. Otvoreno je 30.000 radnih mjesta, a stopa nezaposlenosti je smanjena za osam odsto. Svjetska banka, u oktobarskom izvještaju za Zapadni Balkan, ocjenjuje da je nezaposlenost u Crnoj Gori pala na istorijski minimum.

“Od januara ove godine, zainteresovani strani investitori mogu dobiti crnogorsko državljanstvo, ulaganjem u razvojne projekte. Ekonomsko državljanstvo biće dostupno za najviše 2.000 investitora, a program preko kojeg se može ostvariti trajaće tri godine”, rekao je Golubović.

Izrazio je uvjerenje da će 16. Bečki ekonomski forum doprinijeti otvaranju novih perspektiva privredne saradnje zemalja ovog područja, čije intenziviranje u budućem periodu mora biti prioritet svih aktera ekonomskog razvoja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније