Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M ]

15. 11. 2019. 07:53 >> 10:09
20

OD DANAS U FUNKCIJI

Drecun: Podmorski kabl za blagostanje CG

Podmorski kabl između Crne Gore i Italije od danas će biti u funkciji. Ekonomski analitičar Predrag Drecun saopštio je za TVCG da je to izuzetna šansa za Crnu Goru. Sada smo dio globalnog sistema i ne treba trošiti riječi na to koliko je to važno za Crnu Goru, naveo je Drecun.

 

"Bio sam uključen u taj projekat i odmah sam ga podržao. Evo slikovite paralele. Zamislite da je vaše dvorište između dva dvorišta, jedno proizvodi proizvod, a drugo ga troši, preko vas se pravi put kojim se snabdijeva jedno tržište. Kakve su šanse pred vama, da naplatite putarinu. Taj kabl će sigurno biti koristan jer će određene iznose uzimati država kroz tranzit. Ali ćete se pitati i da li je to dovoljno. Zašto da ne proizvodimo i mi nešto. U toj slici leži šansa Crne Gore," kaže Drecun.

Ukoliko bi u narednom periodu napravili jedan ili dva energetska objekta, onda bi Crna Gora ušla u zonu blagostanja, smatra Drecun.

"Nije teška riječ blagostanje, jer bi se zatvroio energetski bilans koji je vrlo često negativan, da lakše dođemo do struje. Treba iskoristiti ono štovam je bog dao. To je šansa da Crna Gora konačno postane dio energetske mape. Otvaraju se izuzetne šanse, a imajmo i na umu to da je jug Italije u konstantnom deficitu električne energije, tako da je to važna šansa za Crnu Goru da konačno postane dio energetske mape Evrope," rekao je Drecun.

Drecun je istakao da će i energetski sistem Crne Gore biti mnogo stabilniji.

"Dobro je što smo napravili put, ali ovo je jedan od objekata, koji ostaje pored autoputa nešto što ostavljamo budućim generacijama," naveo je on.

Kaže kako je siguran da od sada neće biti problema da uslijed nevremena nestaje struja.

"To je važno i za turizam i za svaku granu privrede. Energetsko napajanje biće stabilnije. Generalno je projekat dobar, ali može biti mnogo bolji, ako napravimo u narednih pet ili deset godina jedan energetski objekat," navodi on.

Podmorski kabal svečano će pustiti u rad predsjednici Crne Gore i Italije Milo Đukanović i Serđo Matarela. Dvojica predsjednika će istovremenim pritiskom na dugme u stanici Terne u Lastvi grbaljskoj, odnosno Ćepagati u Italiji aktivirati elektroprenos kroz kabl. 

Ugovor o povezivanju Crne Gore i Italije energetskim kablom potpisan je u novembru 2010. Vrijednost projekta je milijardu eura, a ukupna dužina kabla 455 kilometara.

Ceremonija svečanog puštanja u rad podmorskog kabla zakazana je za 11 sati, a prenos možete pratiti na prvom programu TVCG.

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније