Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

13. 11. 2019. 13:31 >> 13:31

MINISTARSTVO EKONOMIJE

Informator kao podrška razvoju biznisa u CG

Ministarstvo ekonomije izradilo je dokument sa informacijama o svim vidovima finansijske i nefinansijske podrške koji su na raspolaganju privrednicima u Crnoj Gori sa državnog i lokalnog nivoa, kao i podršci koju nude poslovne banke, udruženja i međunarodne organizacije.

Iz Ministarstva su saopštili da će taj dokument u narednom periodu biti ažuriran na kvartalnom nivou.

Ministarstvo je, kako se navodi u dokumentu, prepoznalo značaj da se na jednom mjestu obezbijede informacije o svim aktuelnim programima podsticanja razvoja privrede i mogućnostima za unapređenje poslovanja.

Sektor mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP) u Crnoj Gori kao i u većini savremenih ekonomija obuhvata najveći broj ukupnog broja preduzeća.

MMSP čine 99,75 odsto i zapošljavaju preko 75 odsto od ukupnog broja zaposlenih u Crnoj Gori.

"Od svih problema sa kojima se suočavaju preduzeća u Crnoj Gori, nedostatak pravovremenog i adekvatnog kredita po razumnoj kamatnoj stopi je jedan od najvažnijih", navodi se u dokumentu.

Jedan od ključnih razloga za nisku dostupnost bankarskih sredstava je percepcija visokog rizika banaka u kreditiranju privrede i posljedično insistiranje na kolateralima koji nijesu lako dostupni svim preduzećima.

Problem je ozbiljniji za preduzetnike i mikro preduzeća koja zahtijevaju male zajmove, zbog visokih kamatnih stopa na te vrste kreditnih proizvoda.

Predmetni dokument ima za cilj da korisnicima olakša pristup osnovnim informacijama o svim raspoloživim vidovima finansijske i nefinansijske podrške koji se nude privrednicima u Crnoj Gori, sa svih nivoa.

“Takođe, dokument uključuje i pregled zakonske procedure za registraciju najzastupljenijih oblika obavljanja privredne djelatnosti u Crnoj Gori”, rekli su iz Ministarstva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније