Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

10. 11. 2019. 11:56   >>  12:05

KAŠĆELAN SAOPŠTIO

Neće biti rebalansa budžeta u Prijestonici

U Prijestonici Cetinje ove godine neće biti rebalansa budžeta, a stanje u gradskoj kasi je na projektovanom nivou, ocijenio je gradonačelnik Aleksandar Kašćelan. On je istakao da nijesu zadovoljni dinamikom gradnje novog Gradskog stadiona.

On je podsjetio da su u 2018. godini sprovedene mjere fiskalne konsolidacije koje su dale dobre rezultate, smanjenje duga i povećanje sopstvenih prihoda za oko 14 odsto. Tendencije su, kaže, da će se i ove godine ostvariti slični rezultati.

“Posebno sam zadovoljan što ove godine nećemo ući u proces rebalansa, i da ćemo ostvariti budžet na nivou od 90 - 95 odsto.”

Iako nijesu zadovoljni dinamikom gradnje najvecćeg kapitalnog projekta u gradu, novog Gradskog stadiona, Kašćelan je uvjeren da će se u njegovu izgradnju utrošiti 1,4 milona, koliko je za ovu godinu opredjeljeno kapitalnim budžetom. Naglašava da su, pored Prijestonice, u projekat uključeni I Vlada CG i Fudbalski savez.

“Svakog mjeseca mi pravimo izvještaj i saljemo Direkciji javnih radova koja vodi taj projekat, tako da očekujem da će se ove godine utrošiti 1,4 miliona eura koliko je planirano kapitalnim budžetom, i da će se, uz neko neznatno kašnjenje projekat dovesti do kraja.”

Kascelan kaže da će se nastaviti sa podsticajnim mjerama kako bi napravili dobar ambijent za nove investicije. Lokalna uprava formirala je komisiju koja će se baviti podsticajnim mjerama.

“Ta komisija je već pripremila jedan dokument koji će ići na Skupstinu krajem mjeseca nakon čega možemo da izađemo sa nekim novim podsticajnim mjerama koje su u skladu sa zakonom definisane.”

Dodaje i da je Prijestonica izdala oglas za davanje u zakup Oboda i da prve aplikante očekuju u decembru.

Kašćelan je istakao da su investicije u vodovodnu i kanalizacionu mrežu prioritetne za lokalnu upravu.

“Želimo da napravimo održivi sistem, i da imamo vodosnadbijevanje 24 sata bez obzira da li je ljetnji ili zimski period. Sve investicije koje su planirane za narednu godinu, ići će u tom smjeru, Investicije su na postrojenju u Podgoru i Višnjici, imamo distributivnu cijev ka Veljoj Gori, a drugi dio se odnosi na mrežu u samom gradu.”

Kašćelan kaže da su u Prijestonici zadovoljni rezultatima ovogodisnje turisticke sezone.

“Prema podatcima Monstata imamo 20 odsto veći broj noćenja u odnosu na prošlu godinu, dok je, kada je riječ o izletnicima, zabilježeno povećanje od 12 odsto .“

U cilju unapređenja turisticke ponude u planu za narednu godinu je kupovina prostora na kojem se nekada nalazio hotel Lokanda, prvi I najstariji hotel u Crnoj Gori. Plan je, ističe Kašćelan, da se pronađe novi pouzdan partner, sa kojim bi se, po modelu privatno javnog partnerstva, ušlo u proces obnove I gradnje ovog zdanja porušenog u zemljotresu prije četrdeset godina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније