Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ TVCG; Objavila: J.B.Č. ]

09. 11. 2019. 17:36   >>  23:03 2

UNIJA SINDIKATA

Iniciraće izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini

Unija slobodnih sindikata iniciraće izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini kako bi se omogućio neradni dan i u slučaju izuzetaka. Na drugoj strani, u Uniji poslodavaca smatraju da je zakon omogućio povlašćen položaj pojedinim privrednim subjektima poput benzinskih pumpi koje se bave i prodajom hrane. Zbog toga su inicirali ocjenu ustavnosti Zakona o unutrašnjoj trgovini, jer je, kažu urađena vještačka intervencija u sektoru trgovine bez konsultacije poslodavaca i sindikata.

Primjena Zakona o unutrašnjoj trgovini i odredbe o neradnoj nedjelji pokazala je određene nedostatke budući da je pojedinim privrednim subjektima-benzinskim pumpama omogućio privilegovan položaj u odnosu na trgovine, kažu iz Unije.

“Postoje elementi koji ukazuju na povlašćen položaj pumpe u smislu bavljenja trgovinom jer je zakon rekao da je u sektoru trgovine nedjelja neradna a onda se pojavljuju pumpe kao izuzetak ko može da se bavi tgovinom”, kazao je Filip Lazović iz Unije poslodavaca.

Poslodavci su inicirali ocjenu ustavnosti Zakona o unutrašnjoj trgovini jer smatraju da je onemogućena sloboda preduzetnistva. Za razliku od poslodavaca koji traže da se svim trgovinama omogucć rad nedjeljom, sindikalci traže da se odredba o neradnoj nedjelji primijeni i na izuzetke.

“Tražićemo izmjenu zakona člana 35a eliminisanje izuzetaka cvjecare, apoteke ne sve, skladišta kiosci veliki broj zaposlenih koji rade nedjeljom tu je i nelojalna konkurencija benzinske pumpe sa ostalim subjektima, pitanje je da li radnici na benzinskim pumpama imaju pravo na slobodan dan”, kazala je Sandra Obradović iz Unije slobodnih sindikata.

Iz Sindikata kažu da je primjena zakona pokazala i potrošačke navike građana, i da je potrebna njihova podrška kada je riječ o neradnoj nedjelji u trgovinama.

“Da se solidarišu sa zaposlenima koji ne rade nedjeljom da steknemo stare navike da neće propasti ništa ako nedjeljom ne rade trgovine i da se osnovnim životnim namirnicama snabdijemo subotom”, dodala je Obradović.

Iz Ministarstva ekonomije kažu da je rad benzinskih pumpi u skladu sa Zakonom, i da građani imaju pravo izbora gdje će obavljati trgovinu.

“U prodavnicama i šopovima unutar benziskih pumpi može se prodavati roba za koju objekat ispunjava propisane uslove,u skladu sa Zakonom o bezbjednosti hrane i Pravilnikom o centralnom registru objekata za proizvodnju, preradu i distribuciju hrane.U registar Uprave za bezbjednost hrane upisan je veliki broj benzinskih pumpi, koje imaju i objekte za prodaju hrane na malo”, navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomije.

Iz Udruženja naftnih kompanija su za TVCG kazali da nema ništa sporno u njihom radu, i da su prometi na benzinskim stanicama minorni te da ne mogu znatno uticati na prihode trgovinskih lanaca.

Kristina Pavićević, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније