Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila B.B. ]

07. 11. 2019. 20:30 >> 20:30

GOLUBOVIĆ - VUKOVIĆ

Podgorica stimulativna za razvoj privrede

U Podgorici se odvija intenzivna građevinska aktivnost. Kvalitetan ambijent za poslovanje prepoznaju brojni investitori, a Glavni grad se trudi da dodatno afirmiše povoljnosti poslovne zone, u čemu mu podršku može pružiti Privredna komora, istakao je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković na sastanku sa predsjednikom Privredne komore Vlastimirom Golubovićem.

Sagovornici su se saglasili da su Privredna komora i Glavni grad bliski partneri na unapređenju ambijenta za poslovanje u Podgorici. 

"Crnogorska ekonomija raste, prihodi kompanija su sve veći i posebno smo zadovoljni što značajan broj privrednih subjekata posluje u Podgorici. Glavni grad se trudi da bude kvalitetan i efikasan servis njihovim potrebama, ubrzava administrativne procedure i vjerujem da su vidljivi rezultati takvog angažovanja", istakao je gradonačelnik Vuković.

Vuković je zaključio da je Glavni grad stabilan i održiv ambijent u finansijskom smislu, te najavio da će iduće godine imati najveći budžet do sada, u vrijednosti 93 miliona eura.

Tokom sastanka su razmotreni i izazovi sa kojima se srijeću lokalna samouprava i privrednici, a ukazano je na pojedina zakonska rješenja čijim bi se unapređenjem moglo znatno doprinijeti razvoju poslovnog i investicionog ambijenta Podgorice. Razgovorano je i o napretku Podgorice u implementaciji standarda za sticanje BFC sertifikata koje dobijaju opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem.

Golubović je istakao da je jedna od značajnih aktivnosti Privredne komore i organizovanje poslovnih foruma u cilju povezivanja crnogorskih sa privrednicima iz okruženja i inostranstva.

On je posebno apostrofirao značajnu ulogu Komore u reformi sistema obrazovanja i afirmaciji dualnog. Komora je u 2019. godini organizovala 63 edukativne aktivnosti (u kojima je učestvovalo 3.500 privrednika), od čega osam u saradnji sa Sekretarijatom za preduzetništvo Glavnog grada, sa 402 učesnika. Golubović je pozvao na još intenzivniju međusobnu saradnju u ovoj oblasti.

Ukazao je na mogućnost brzog i efikasnog rješavanja privrednih sporova u Arbitražnom sudu pri Privrednoj komori, te preporučio
Glavnom gradu da u ugovore koje sklapa uključi arbitražnu klauzulu. Uputio je poziv predstavnicima Podgorice da uzmu učešće u radu predstojećeg prvog Arbitražnog dana koji Komora organizuje 14. novembra.

Tokom sastanka su predstavljeni rezultati analize poslovanja privrednih subjekata koju je Privredna komora uradila za sve crnogorske opštine.

Prema podacima Poreske uprave, završne račune za 2018. godinu u Podgorici je predalo 7.866 privrednih subjekta, što je 12,4 odsto više u odnosu na prethodnu. Na ovom području posluje 35,8 odsto svih aktivnih privrednih subjekata Crne Gore, koji zapošljavaju 62.495 osoba, 12,6 odsto više nego u 2017. Oni su u 2018. godini iskazali prihod od 5,2 milijarde eura, što je rast sedam odsto. Njihova dobit je iznosila 354,5 miliona eura i 15,6 odsto je veća u odnosu na prethodnu godinu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније