Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B.

05. 11. 2019. 12:59 >> 12:57

IZVJEŠTAJ SB

Visoka ocjena za kreditni registar CBCG

U najnovijem izvještaju Doing business-a za 2020. godinu Crna Gora je u pod-indikatoru "dobijanje kredita", koji uključuje i procjenu kvaliteta kreditnog registra Centralne banke Crne Gore, rangirana na visokom 15. mjestu, znatno ispred zemalja u okruženju, saopšteno je iz CBCG.

Riječ je o istraživanju Svjetske banke koje se odnosi na procjenu kvaliteta biznis okruženja 190 zemalja. 

„U okviru Doing Business 2020 izvještaja, novost je i da Crna Gora, zajedno sa Novim Zelandom, izdvojena kao zemlja koja je prva na svjetskom nivou i ima najveći stepen kvaliteta zakonskih rješenja zaštite klijenata (korisnika kredita i zajmodavca)“, saopšteno je iz CBCG.
Taj indeks mjeri stepen do kojeg zakoni o kolateralu i stečaju i likvidaciji banaka štite prava korisnika kredita i zajmodavca i na taj način olakšavaju proces kreditiranja.

Takođe, Crna Gora u odnosu na OECD razvijene zemlje ima bolju pokrivenost kreditnim registrom (41% populacije u odnosu na 24,4% populacije), s obzirom da su svi korisnici kredita u Crnoj Gori obuhvaćeni ovim registrom.

„Osnov za ovakav značajan rezultat Crne Gore u DB predstavlja stalno unapređenje kreditnog registra CBCG, jedinstvene i standardizovane elektronske baze podataka o kreditnim i drugim zaduženjima lica u Crnoj Gori, formirane na osnovu podataka i informacija koje su obveznici izvještavanja (banke, mikrokreditne finansijske institucije, Investiciono-razvojni fond Crne Gore, društva za lizing i faktoring, banke u stečaju i posebni obveznici izvještavanja) dužni dostavljati Centralnoj banci“, saopšteno je iz CBCG.

Podsjećaju da je kreditni registar uspostavljen 2006. godine i od tada se, kako dodaju, kontinuirano razvija i unapređuje, a čime je kvalitet i obuhvat praćenja sistemskih rizika u finansijskom sektoru znatno poboljšan.

Tokom posljednje dvije godine Centralna banka Crne Gore je, kako poručuju, sprovela značajne aktivnosti na unapređenju funkcionisanja Kreditnog registra i poboljšanja kvaliteta usluga koje registar pruža.

„Osim detaljnog mjesečnog izvještaja o zaduženju klijenta u sistemu, Kreditni registar prikuplja i razmjenjuje podatke o novoodobrenim plasmanima kao i o izvršenim plaćanjima na dnevnoj osnovi, čime se postiže dnevna ažurnost podataka o svim plasmanima u sistemu. Kreiran je set novih izvještajnih obrazaca sistemskog karaktera, uključujući i izvještaj o kreditnoj istoriji svakog klijenta ponaosob“, navodi se u saopštenju.

Svi korisnici kredita u Crnoj Gori su obuhvaćeni registrom.

„Kreditni registar je u svojoj bazi na kraju 2018. godine imao evidentirana 144.783 lica koja imaju zaduženost po osnovu kredita, lizinga, kreditnih kartica, dozvoljenog minusa po tekućem računu, garancija, akreditiva i ostalih prijavljenih zaduženja“, poručuju iz CBCG i dodaju da će se kreditni registar i u budućem periodu unapređivati.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније