Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business; Objavila: M.M ]

30. 10. 2019. 16:27   >>  16:26

MINISTARSTVO EKONOMIJE

Jača konkurentnost privrede u CG uz podršku Norveške

Povećanje konkurentnosti i jačanje ekonomije u nerazvijenim područjima zajednički su ciljevi Ministarstva ekonomije i Norveške, saopšteno je danas tokom informativne sesije povodom javnog poziva za dostavljanje predloga projekata za podršku razvoju poslovanja u Crnoj Gori.

Norveška je izdvojila 200 hiljada eura za projekte za koje do 30. novembra mogu konkurisati lokalni sekretarijati za razvoj privrede ili preduzetništva, biznis centri i asocijacije, klasteri, naučno-istraživački centri i svi ostali entiteti koji pružaju podršku razvoju biznisa.

Iz Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) saopšteno je da su tokom informativne sesije u Podgorici svi učesnici imali prilike da dobiju informacije o svim detaljima poziva.

Otpravnica poslova ambasade Norveške, Janne Knutrud, kazala je da joj je drago da vidi veliko interesovanje za javni poziv koji će, kako tvrdi, pomoći preduzetnicima, mikro i malim preduzećima, gazdinstvima, kooperativama i organizacijama civilnog društva da se prošire na nova tržišta i uvedu nove profesionalne standarde.

„Naši napori doprinijeće da se stvore nova radna mjesta i smanji nezaposlenost, najviše među najranjivijim grupama. Zato kroz projekat Norveška za vas – Crna Gora želimo da zajednički ojačamo ekonomiju i posvedočimo napretku zemlje“, dodala je Knutrud.

Uslov za podnošenje prijava je da predložene aktivnosti u okviru poziva budu dominantno sprovodene na području opština Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Cetinje, Danilovgrad, Gusinje, Kolašin, Mojkovac, Nikšić, Petnjica, Plav, Pljevlja, Rožaje, Šavnik, Ulcinj i Žabljak.

Direktor Direktorata za razvoj u Ministarstvu ekonomije, Miloš Čelanović, rekao je da su ciljevi projekta Norveška za vas – Crna Gora, značajnim dijelom vezani za ciljeve kojima teži taj Vladin resor.

„Tako da smo praktično na istom zadatku, a podrška privredi u cilju jačanja njene konkurentnosti je posebno važan segment. Iz ugla politike regionalnog razvoja sa posebnom naklonošću gledamo na selekciju manje razvijenih lokalnih samouprava koje su targetirane u okviru ovog projekta“, dodao je Čelanović.

Poziv je podjeljen u dvije partije, odnosno za projekte koji se realizuju na području jedne opštine i one koji će biti sprovedeni u dvije ili više opština.

Vrijednost bespovratnih sredstava za prvu partiju može da varira od deset hiljada do 20 hiljada EUR, dok će grantovi za drugu iznositi od 20 hiljada do 40 hiljada EUR. Projektne aktivnosti mogu da traju najduže deset mjeseci.

Projekat Norveška za vas – Crna Gora ima za cilj da doprinese ujednačenom socio-ekonomskom razvoju Crne Gore, kroz povećanje mogućnosti za zapošljavanje, podršku socijalnoj koheziji i unapređenje lokalne infrastrukture u manje razvijenim opštinama Crne Gore.

Projekat finansira Norveška sa 1,4 miliona EUR, a aktivnosti na terenu sprovodi UNOPS.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније