Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila B.B. ]

27. 10. 2019. 12:00 >> 19:44
9

STRUČNJACI OBIŠLI AUTOPUT

Što prije graditi dionice ka Beogradu i Baru

Učesnici Trećih dana elektro inženjera Crne Gore, koji se održavaju pod sloganom "Od ideje do realizacije", posjetili su gradilište prioritetne dionice autoputa i most Moračica. Stručnjaci iz regiona impresionirani su radovima, a kako su naglasili potrebno je što prije nastaviti sa gradnjom dionica ka Baru i Srbiji.

Željko Maraš predsjednik Strukovne komore elektro inženjera kaže da je posjeta upriličena kako bi kolegama iz regiona, u čijim državama su već realizovani slični projekti, pokazali kako izgleda gradilište na prvom potezu autoputa, a koji je zahtjevan za izgradnju.

"U razgovoru sa njima smo stekli utisak da su oduševljeni onim što su vidjeli, radovima koji se odvijaju, gdje je više od 50 odsto dionice pokriveno tunelima i mostovima, a poseban utisak ostavio je most Moračica", kazao je Maraš.

Ono što je posebno važno, naglašava Maraš, je to da je jedan broj elektroinžinjera radno angažovan kroz razne faze izgradnje ove dionice.

"Do sada nijesmo imali priliku da učestvujemo u izgradnji ovakvih objekata, nego sličnim, mnogo manjeg obima i manjeg kapaciteta, ali ovo je prilika i za nas, i za inženjere ostalih struka, da iskustva koja ovdje steknemo, u nekom daljem radu koristimo na izgradnji nekih sljedećih poteza autoputa", kazao je Maraš.

Živko Radović predsjednik Hrvatske Komore elektro inženjera, ističe da je vidljivo da je riječ o urednom gradilištu na kom se izvode kvalitetni radovi.

"Ovo izgleda impresivno, ja moram priznati da sam bio oduševljen kada se u Hrvatskoj gradio Maslinički most, Tunel Kapela, i moram reći da kad razgovaram sa kolegama iz Crne Gore, vidim sa kojim entuzijazmom i oduševljenjem oni očekuju da se ovo završi. Mislim da će autocesta donijeti prosperitet, jednu drugu dimenziju građanima, i to treba pozdraviti, i težiti da se dionica što prije nastavi. Da se nastave radovi prema Beogradu i Baru i da se Crna Gora poveže. Nadam se da ćete nam se pridružiti što prije u EU", poručio je Radović.

Radović naglašava da kineska kompanija CRBC u Hrvatskoj radi Pelješki most, te da u njihovoj javnosti to djeluje kao jako dobar potez, i da će, kako sada stoje stvari, oni taj posao odraditi na vrijeme.

A kompanija CRBC realizuje nekoliko velikih projekata i u Srbiji.

"Mi smo u Srbiji veoma zadovoljni sa kineskim pertnerima, oni vrijedno rade i ispunjavaju rokove", kaže Mile Karović iz Inženjerske komore Srbije.

On ističe da je gradnja auto puta veoma važna za povezivanje dvije zemlje i da je jako bitno da se ovo što prije završi, i da ljudi konačno počnu bezbjedno putovati do mora.

"Ovo djeluje jako impresivno, ovakvi mostovi se i u svijetu rijetko prave. Ovaj most bi mogao da poredim sa Grdiličkom klisurom, samo što mislim da je ovaj još bolji,"kazao je Karović.

Ističe da je po njegovom mišljenju kvalitet gradnje na najvećem nivou, te da su na izgradnji angažovani kvalitetni stručnjaci.

Prilog: Dijana Drašković, TVCG

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније