Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

19. 09. 2013. 10:12 >> 10:19
3

TRAŽE NOVE PODATKE

PCG: Kolika je stvarno prosječna plata?

Pozitivna Crna Gora traži da Monstat izađe sa podacima koliko zaposlenih danas u Crnoj Gori ima primanja 250 eura i manje.

 

Najnovije informacije iz Poreske uprave, kojima je potvrđeno da je najveća redovna mjesečna zarada u Crnoj Gori iznosila 62.883 eura,  ukazuju na problematičnost statističkih izvještaja o prosječnoj zaradi  koje dobijamo od Monstat-a, a koji govore o prosječnoj zaradi od 470 eura u Crnoj Gori, navodi se u saopštenju Pozitivne.

„Dosadašnji izvještaji o prosječnoj zaradi, koje radi Monstat, više služe da relativizuju stvarno stanje i prikriju od javnosti tešku situaciju u kojoj se danas nalaze radnici u Crnoj Gori. Mi u Pozitivnoj se protivimo farbanju sive stvarnosti u ružičasto, jer da bi probleme mogli rešavati sa njima se prvo moramo suočiti“, navodi se u saopštenju koje potpisuje Miloš Konatar.

„Da dosadašnji način prikazivanja prosječne zarade u Crnoj Gori nije u  funkciji sagledavanja realnog stanja, najbolje govori podatak da tri najveće mjesečne zarade u Crnoj Gori iznose 182.588 eura, da bi dobili Monstatov prosjek od 470 eura, na ove tri potrebno je dodati preko 800 plata od 250 eura, koliko danas prima najveći broj radnika u Crnoj Gori“, piše u saopštenju.

Pozitivna Crna Gora traži da Monstat izađe sa podacima koliko radnika, tj. koji procenat zaposlenih danas u Crnoj Gori ima primanja 250 eura i manje.

„Javnost Crne Gore će sigurno zanimati koliko radnika radi i živi  od plate koja je manja od Monstatovog prosjeka, koji iznosi 470 eura. MONSTAT ima obavezu da javnosti pruži ovaj podatak“, piše u saopštenju.

Crnoj Gori je potrebna statistika koja je u službi društvenog i ekonomskog razvoja, a ne koja je u službi šminkanja i prikrivanja činjenica i stvarnog stanja, kažu iz Pozitivne.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније