Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila B.B. ]

25. 10. 2019. 13:58 >> 14:13
2

PANEL O ENERGETICI

Crna Gora uskoro energetsko čvorište Evrope

Postavljanjem podmorskog kabla između Crne Gore i Italije, čime se stvara novi tranzitni pravac kojim se povezuju elektroenergetski sistemi zapadne i istočne Evrope, Crna Gora dobija poziciju jednog od najznačajnijih energetskih čvorišta Evrope, istaknuto je na panelu Privredne komore CG "Energetika na Balkanu - stanje i budućnost" održanom u Budvi.

Direktor kompanije TERNA Crna Gora-Italija, Đanluka Veteze, je najavio da će podmorski kabl dug 450 kilometara biti u komercijalnoj upotrebi do kraja godine.

"Završavamo testiranje kabla po međunarodnim i standardima Evropske unije, a u pitanju je prva faza projekta čija je ukupna snaga planirana na više od 1000 MW. U planu je postavljanje još jednog podmorskog kabla prema Italiji, kako bi se cio projekat zaokružio", naveo je veteze.

Igor Noveljić, izvršni direktor Elektroprivede Crne Gore, naglasio je da je energetika najvažnija ekonomska grana i velika razvojna šansa Crne Gore. Kazao je da će u naredne dvije godine EPCG realizovati investicioni ciklus, u četiri postojeće elektrane, vrijedan 170 miliona eura.

"Završiće se modernizacija hidroelektrana 'Perućica' i 'Piva', kao i ekološka rekonstrukcija Termoelektrane 'Pljevlja', što će koštati 40
miliona, dok će 20 miliona biti uloženo u sanaciju deponije Maljevac", naveo je Noveljić.

Najavio je i izgradnju solarne elektrane u Ulcinju vrijedne 200 miliona eura i vjetroelektrane Krnovo u vrijednosti 50 miliona eura.

"Urađen je idejni projekat za hidroelektranu Komarnica čija bi gradnja trebalo da se zavši u narednih 10 godina", rekao je on i istakao
da je sve navedeno u zbiru 700 miliona eura investicija ili 500 MW nove snage iz obnovljivih izvora energije. Godišnja proizvodnja Elektroprivrede iznosiće 900 GWh.

Ministar za ekonomski razvoj Kosova Valdrin Luka je govorio o energetskim kapacitetima Kosova, koje ima najnižu cijenu struje u Evropi, poslije Ukrajine.

"Kosovo je planiralo da uloži tri milijarde eura u gradnju novih elektrana. Najprije će započeti gradnju elektrane od 450 MW kako bismo uz energiju iz obnovljivih izvora zadovoljili domaće potrebe i obezbijedili stabilnost energetskog sistema", kazao je Luka.

Potpisali su ugovor sa Njemačkom za izgradnju vjetroelektrane, a Turci su već sagradili solarnu na tom području. U narednim godinama imaće 400 MW obnovljive energije.

Prema njegovim riječima, izuzetno je važno regionalno povezivanje u energetici.

"Smatramo da je perspektiva u ovom privrednom sektoru jako dobra, jer imamo značajne potencijale" zaključio je on.

Predsjednik Odbora Regulatorne agencije za energetiku Branislav Prelević, je ocijenio da se Evropska unija ujedinila oko struje, jer je svjesna da je najranjivija u ovoj oblasti. Ona uvozi 53 odsto potrebne energije i za to troši 400 milijardi dolara. Samo u ovoj godini mjesečno plaća 30 milijardi dolara za struju.

Istakao je da je EU u nepovoljnom položaju, jer joj je glavni snabdjevač Gasprom iz Rusije.

"Evropska unija planira da uloži 1000 milijardi eura za razvoj energetike u narednih 10 godina. Crna Gora je daleko odmakla u energetskoj zajednici i lider je po pitanju implementacije EU politika. Crnogorska regulatorna agencija je članica ACER-a iako naša zemlja nije u EU", kazao je on.

Član uprave CROPEX-a iz Hrvatske Ivica Toljan, ocijenio je da je kabl prema Italiji veliki doprinos Crne Gore stabilnosti energetskog sistema Evrope, a činjenica je da ovakvi kablovi nigdje u svijetu ne posluju loše.

Prema njegovim riječima, sve elektrane će morati da se usklade sa politikom Evropske unije čija se energetika sve više zasniva na obnovljivim izvorima.

"Crna Gora će sa kablom postati energetski hab" zaključio je on i naglasio da je potrebno organizovati edukacije kako bi se prilike koje
nosi ovaj projekat iskoristile na najbolji način.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније