Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

22. 10. 2019. 15:01 >> 15:49
1

NJEMAČKE KOMPANIJE

Zainteresovani za ulaganja u digitalizaciju i start up

Crna Gora je posljednjih godina značajno poboljšala investicioni ambijent, saopštio je njemački ministar ekonomije i energetike Peter Altmaier i dodao da kompanije iz te države imaju interes da investiraju u oblast digitalizacije i sarađuju sa mladim start up-ovima.

Altmaier je nakon sastanka sa premijerom Duškom Markovićem i potpredsjednikom Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem, Milutinom Simovićem, kazao da su u Crnoj Gori posljednjih godina ojačali određeni privredni sektori, prije svega turizam.

"Imamo velik interes da ulažemo i u druge oblasti ekonomije i sarađujemo sa mladim start up-ovima", rekao je Altmaier novivnarima nakon sastanka u Vili Gorica.

Altmaier je predvodio delegaciju njemačkih poslanika i privrednika koja je doputovala u zvaničnu posjetu Crnoj Gori. Altmaier i Simović su, tokom posjete, potpisali Sporazum o partnerstvu u administraciji između vlada dvije zemlje.

Simović je saopštio da je potpisivanje tog dokumeenta još jedan jasan dokaz spremnosti Njemačke da sa Crnom Gorom razvija sveobuhvatnu ekonomsku saradnju.

"Potpisana deklaracija želi unapređenje ekonomskih i trgovinskih odnosa između dvije zemlje sa posebnim akcentom na zaštitu konkurencije, što je najbolji doprinos u stvaranju efektivnog razvoja tržišne ekonomije. Današnja posjeta je priznanje Vladi da je stvorila atrkativan i siguran investicioni ambijent", dodao je Simović.

Prema njegovim riječima, dobri ekonomski odnosi su najbolja potvrda dobrim političkim i savezničkim odnosima kakvi su upravo odnosi između Crne Gore i Njemačke.

"U Crnoj Gori očekujemo, želimo i hoćemo da Njemačka bude među najznačajnijim investitorima", poručio je Simović.

On je predstavnicima Njemačke predstavio napredak Crne Gore u evropskim integracija.

"Takođe, izrazili smo i očekivanje da Crna Gora dobije podršku od Njemačke za otvaranje posljednjeg preostalog pregovaračkog poglavlja, a to je Poglavlje 8, koje se odnosi na zaštitu konkurencije", naveo je Simović.

Altmaier je rekao da Njemačka želi da podrži napredak Crne Gore koji je posljednjih godina ostvaren u dijelu transformacije njene privrede, vladavine prava i osiguravanje tržišne ekonomije.

"Optimističan sam da ćemo uspjeti da otvorimo i ovo posljednje Poglavlje 8 i zatvorimo sva ostala", poručio je Altmaier.

On je kazao da Njemačka želi da i dalje podržava Crnu Goru na putu ulaska u Evropsku uniju (EU), ali da smatra i da sve zemlje regiona Zapadnog Balkana moraju dobiti perspektivu ulaska u EU.

"U vezi sa tim smo razočarani što Evropski savjet nije odobrio otvaranje pregovora o pristupanju EU Sjeverne Makedonije i Albanije", dodao je Altmaier.

Simović je, na pitanje da li Njemačka može biti dobar primjer Crnoj Gori kada su u pitanju obnovljivi izvori energije (OIE), odgovorio da je energetska politika Njemačka jasna inspiracija u odnosu na ono što je enegetska politika koja se sprovodi u Crnoj Gori.

"Crna Gora je opredijeljena za maksimalno korišćenje OIE. Već danas možemo dati dobar primjer da smo u ovoj godini, u periodu od 24. maja do 2. juna, cjelokupune energetske potrebe Crne Gore za sve namjene zadovoljavali iz OIE", precizirao je Simović.

Altmaier je kazao da je priroda Crnu Goru podarila velikim bogatstvom kada je u pitanju hidroenergija i da se to mora iskoristiti.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније