Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B.

21. 10. 2019. 07:12   >>  07:44 4

ISTRAŽIVANJA

Prva naftna bušotina 22 kilometra od obale

Prva istražna bušotina za naftu i gas biće izbušena van teritorijalnih voda Crne Gore, na oko 22 kilometra od obale, saopšteno je Dnevnim novinama u Upravi za ugljovodonike.

Rezultati prvih istražnih bušotina planiranih za iduću godinu, kako su kazali u Upravi, daće odgovor na pitanje da li na blokovima postoje rezerve nafte i gasa, te da li će potencijalno nađene rezerve biti takve i tolike da se mogu komercijalno proizvoditi.

"Tek nakon što se utvrdi postojanje struktura i one budu izbušene, moći će se dati odgovor na pitanje da li u podmorju Crne Gore, tačnije u izabranim strukturama, postoje rezerve nafte i gasa. Iako su geofizička istraživanja izvršena u skladu sa najsavremenijim metodama, o ugljovodoničnom potencijalu crnogorskog podmorja na predmetnim blokovima ne možemo govoriti samo na osnovu prikupljenih podataka", rekli su u Upravi.

U skladu sa Ugovorom o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika na blokovima četiri, pet, devet i deset, koji je potpisan sa italijansko-ruskim konzorcijumom Eni-Novatek, tokom novembra i decembra prošle godine izvršeno je 3D geofizičko snimanje predmetnih blokova, ukupne površine 1.228 kilometara kvadratnih.

"Cilj geofizičkih snimanja je prikupljanje podataka o strukturi podmorja na definisanim blokovima. Kada govorimo o blokovima četiri, pet, devet i deset, prikupljeni i obrađeni podaci su u funkciji određivanja tačnih lokacija za bušenje istražnih bušotina koje su u skladu sa Ugovorom, sastavni dio obaveznog radnog programa koji grupa Eni-Novatek mora da izvede u okviru prve faze istraživanja, a koja traje četiri godine”, precizirali su u Upravi.

Kada je riječ o blokovima 30 i 26, na kojima koncesiju za istraživanje ima grčka kompanija Energean, u februaru ove godine završeno je 3D geofizičko istraživanje.

“Prikupljeni podaci su u fazi obrade i za očekivati je da će biti kompletirani do kraja godine”, istakli su predstavnici Uprave.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније