Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

20. 10. 2019. 10:41   >>  10:41

PODACI PKCG

U Crnoj Gori svaka četvrta žena preduzetnica

Sve više žena u Crnoj Gori pokreću i vode sopstveni biznis, a u 2017. godini učešće preduzetnica, kao i vlasnica mikro, malih i srednjih preduzeća u ukupnom broju privrednih subjekata iznosilo je 24,3 odsto, saopštila je Ljiljana Filipović, potpredsjednica Privredne komore Crne Gore.

 

Ona je to kazala na 11. Kongresu preduzetnica pod nazivom "Doprinos ženskog preduzetništva u razvoju alternativnog turizma", koji je održan u grčkom gradu Arta.

"Najnoviji podaci govore da je sve više žena u Crnoj Gori koje pokreću i vode sopstveni biznis. U 2017. godini učešće preduzetnica, kao i vlasnica mikro, malih i srednjih preduzeća u ukupnom broju privrednih subjekata iznosilo je 24,3%. One su najzastupljenije u zdravstvu i obrazovanju, finansijskom sektoru i trgovini", rekla je Filipović.

Više od 90% ženskih preduzeća u Crnoj Gori su mikro veličine i usmjerena su na lokalno tržište. Karakteriše ih nedovoljno korišćenje evropskih fondova za razvoj ženskog preduzetništva, neiskorišćene mogućnosti saradnje sa akademskom i naučno-istraživačkom zajednicom, nedovoljna informisanost, ali i relativno dobra povezanost žena u biznisu.

U cilju poboljšanja razvoja ženskog preduzetništva potrebno je raditi na afirmaciji i jačanju kapaciteta ženskog preduzetništva, te poboljšanju položaja i ekonomskom osnaživanju žena u društvu.

"Ekonomsko osnaživanje žena znači i njihovo veće učešće u donošenju odluka, prosperitetnije društvo, zdraviju ekonomiju", zaključila je Filipović.

Sabina Ramović, suvlasnica turističke agencije RAMS travel iz Bijelog Polja, predstavila je rad svoga preduzeća tokom panela koji je bio posvećen alternativnom turizmu u Jadransko-jonskog regiji.

U periodu započinjanja njihovog biznisa, turistički proizvod Crne Gore je bio podijeljen na kupališni, na jugu zemlje, i mnogo manje razvijeni turizam centralnog i sjevernog dijela. Značajniji iskorak učinili su nakon uspostavljanja saradnje sa predstavnicima asocijacije Beton Montenegro iz Francuske, od kada se intenzivnije bave predstavljanjem izvornih vrijednosti crnogorskih sela, kao I tradicionalnog način života domaćinstava.

"Od početnika u turizmu do prepoznatih profesionalaca put je bio dug. Za sve ove godine izgradili smo mrežu brojnih lokalnih partnera – seoskih domaćinstava, sportskih klubova, turističkih organizacija, ugostitelja. Dosta vremena smo provodili sa seoskim domaćinima, učeći ih kako da odgovore potrebama turista, a da u isto vrijeme ne izgube svoju izvornost i neposredno, tradicionalno gostoprimstvo", saopštila je Ramović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније