Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-bussines [ Objavio: O.Z ]

16. 10. 2019. 15:31 >> 15:32
2

U VEZI KAP-A

Odbijen Deripaskin zahtjev protiv CG

Arbitražni tribunal se u postupku koji je ruski oligarh, Oleg Deripaska, pokrenuo protiv Crne Gore u vezi sa privatizacijom i poslovanjem Kombinata aluminijuma (KAP), oglasio u potpunosti nenadležnim i odbio da dalje odlučuje o njegovim tužbenim zahtjevima, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Iz Ministarstva su kazali da je investicioni arbitražni postupak između Deripaske i Crne Gore u utorak konačno okončan, tako što je postupajući arbitražni tribunal strankama dostavio svoju konačnu odluku.

„Arbitražni tribunal je jednoglasno utvrdio da bilateralni sporazum o zaštiti stranih investicija, koji je zaključen između Savezne Republike Jugoslavije i Rusije, nije primjenljiv na Crnu Goru“, navodi se u saopštenju.

Arbiražni tribunal se stoga oglasio u potpunosti nenadležnim i odbio da dalje odlučuje o tužbenim zahtjevima Deripaske.

„Arbitražni tribunal je, dodatno, odredio da Deripaska Crnoj Gori nadoknadi sve troškove arbitraže i pravnog zastupanja koje je država do sad snosila u ovom postupku“, rekli su iz Ministarstva.

Deripaska je arbitražni postupak pokrenuo u decembru 2016. godine, tvrdeći da je Crna Gora prekršila više obaveza sadržanih u sporazumu.

„Iako nije bila opredijeljena tačna vrijednost spora, prethodno je najavljivano da će biti zahtijevana naknada štete ne manja od 600 miliona eura. Donošenjem konačne odluke u ovom postupku, Crna Gora je u potpunosti pobijedila potpuno neosnovane argumente Deripaske i time odnijela još jednu u nizu pobjeda protiv njega i njegovih kompanija“, poručili su iz Ministarstva.

Iz tog Vladinog resora su podsjetili da je to bio treći arbitražni postupak pokrenut protiv Crne Gore u vezi sa privatizacijom, poslovanjem i stečajem Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP).

„Prethodna dva postupka je pokrenula kiparska kompanija Deripaske, CEAC Holdings Limited, pri čemu jedan po osnovu bilateralnog sporazuma o zaštiti stranih investicija između Srbije i Crne Gore i Kipra, a drugi po osnovu ugovora o poravnanju iz novembra 2009. godine“, dodaje se u saopštenju.

U oba postupka su, kako je objašnjeno, postupajući arbitražni tribunali odbijali CEAC-ove zahtjeve i dosudili Crnoj Gori troškove postupka.

„CEAC i dalje odbija da dobrovoljno isplati iznose na koje je obavezan pomenutim arbitražnim odlukama, i opstruira sudske postupke kroz koje Crna Gora pokušava prinudno da naplati svoja potraživanja“, zaključili su iz Ministarstva.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније