Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Zoran Leković, TVCG

15. 10. 2019. 20:17 >> 20:21
2

"NI NA NEBU, NI NA ZEMLJI"

Da li MA ima šansu?

Kriza avio kompanija nije zaobišla ni zemlje regiona, uključujući i Crnu Goru. Slovenačka Adria Airways je bankrotirala, kako stvari stoje pred gašenjem je i Croatia Airlines. Neizvjesna je sudbina i našeg Montenegro Airlines-a. Dok pojedini analitičari tvrde da se bliži kraj nacionalnim avioprevoznicima, drugi smatraju da Montenegro Airlines sa sadašnjim rukovodstvom i uz podršku države, u skoroj budućnosti, može da bude samoodrživ i profitabilan.

Akumulirani gubici koji su blizu stotinu miliona eura, uprkos pozitivnim parametrima poslovanja i broja prevezenih turista, crnogorsku nacionalnu avio kompaniju drže "ni na nebu ni na zemlji". Država već godinama, suprotno evropskim direktivama "sipa" desetine miliona u Montenegro Airlines. No, iako sve to zna, još nema sasvim jasan plan šta sa kompanijom. Čini se, ipak, da se o stečaju ne razmišlja.

"Moj stav je da se mora naći rješenje - ili sanacija svih tih dubioza, ili proglašenje stečaja. Ne može se više "krpiti" od danas do sjutra", kazao je ministar saobraćaja Osman Nurković.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović kaže da se nema previše vremena kada je nacionalni avio prevoznik u pitanju. Smatra da se požurilo sa koncesionim aktom za Aerodrome i da se Montenegro Airlines mora osloboditi dugova prije dolaska koncesionara, nažalost novcem iz budžeta.

"Ne moramo po svaku cijenu da držimo ništa, pogotovo ono što pravi gubitke. Ne moramo ga privatizovati da bi tamo neki novi vlasnik poveo firmu u stečaj, kao što se desilo u slučaju slovenačkog avioprevoznika. Ono što svakako moramo je prekinuti ovaj status kvo, konstantno sipanje sa državnog budžeta ka Montenegro Airlines-u", poručuje Damjanović.

Vlasnik Portala Tango six Petar Vojinović, hvaleći sadašnje rukovodstvo crnogorske avio kompanije, smatra da kompanija ima šansu, te da Crna Gora ne smije da dozvoli da joj trećina avio saobraćaja zavisi od nekog sa strane.

"Oni su uspjeli da optimizuju poslovanje, ne gube toliko novca koliko su nekada gubili, i poreskim obveznicima Crne Gore može biti utjeha da trenutni menadžment prilično odgovoran", smatra Vojinović.

Damjanović smatra da neke ekonomije mogu da istrpe izdatke države za održavanje sopstvenih aviokompanija, ali da Crna Gora nije jedna od njih.

"Postoje mnogo bogatije države u Evropi koje nemaju svog nacionalnog avioprevoznika, postoje neke koje mogu to da istrpe. Velika Turska može to da istrpi i da daje podršku Turkish Airlines-u, koja je najbolja kompanija u Evropi zahvaljujući podršci iz budžeta", navodi Damjanović.

Vojinović misli drugačje i da za trajno rješenje ili posljednju šansu za preživljavanje kompanije potrebna je još jedna, posljednja finansijska injekcija države, nešto slično što je uradio Beograd sa Er Srbijom.

"Čišćenjem dugova i to radi pod parolom rekonstrukcije firme, tj. pravljenje neke nove verzija MA, sa partnerom ili bez. Zbog čega bi mi kao država ostavili jednu trećinu vazdušnog saobraćaja nekom drugome, ukoliko to sami možemo uraditi optimalno i u nekom trenutku profitabilno", naglašava Vojinović.

Kako god bilo, građani-poreski obveznici moraju dobiti jasan i precizan odgovor od Vlade - zašto se novac iz budžeta daje za opstanak Montenegro Airlines-a, precizno, argumentovano i u ciframa, koje su koristi po Crnu Goru od nacionalnog avio prevoznika, a koje posljedice bi trpjeli, ukoliko bi kompaniju ugasili.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније