Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

15. 10. 2019. 15:19 >> 15:18

ZAPADNI BALKAN

Zbog neprijavljenog rada gubitak nekoliko milijardi

U šest ekonomija Zapadnog Balkana prema procjenama ima 1,400,000 neprijavljenih radnika što uzrokuje gubitak prihoda od nekoliko milijardi eura, kazala je šefica programskog odjeljenja Savjeta za regionalnu saradnju Maja Handžiska Trendafilova.

Učesnici regionalne radionice o neprijavljenom radu u regionu danas u Sarajevu pokušali su pronaći način kako da se kroz strukturiran pristup regionalnoj saradnji riješi pitanje neprijavljenog rada i neformalne ekonomije na Zapadnom Balkanu.

„Neformalno zapošljavanje je rad koji je sam po sebi zakonit, ali nije prijavljen vlastima u svrhe poreza, socijalnog osiguranja, odnosno poštovanja zakona o radu. Kao takav ima važnu ulogu u svim ekonomijama Zapadnog Balkana, jer široko rasprostranjen neformalni rad lišava vlasti potencijalnih poreskih prihoda, dovodi do nepoštene konkurencije, te često utiče na prava radnika i pristojne uslove rada”, kazala je Handžiska Trendafilova.

“Prema grubim procjenama ukupni gubitak prihoda u šest ekonomija Zapadnog Balkana zbog neprijavljenog rada je nekoliko milijardi evra, što su značajna sredstva koja su se mogla iskoristiti za poboljšanje usluga ili infrastrukturne projekte,“ rekla je Handžiska Trendafilova.

 Procjena je da je 1,400,000 neprijavljenih radnika na Zapadnom Balkanu.

Od toga je 33 odsto u Crnoj Gori, 29.4 odsto u Albaniji, 30 odsto u Bosni i Hercegovini, 23 odsto na Kosovu, 18.5 odsto Sjeverna Makedonija 19.5 odsto Srbija.

 „Osim toga, u anketama o radnoj snazi procjenjuje se da između 20 i 30 posto zaposlenih osoba radi neprijavljeno, dok prema istraživanju preduzeća koje sprovodi Svjetska banka skoro se polovina, odnosno 49,2 posto preduzeća u regionu takmiči sa firmama koje rade na crno”, rekla je Trendafilova

 S obzirom na to da cijeli region pati od skoro identičnog problema neformalnog rada, najbolji odgovor leži u strukturiranom, regionalnom pristupu ovom problemu koji nije zasnovan samo na sankcijama, već i na podsticajima za prelazak na formalno zapošljavanje, između ostalog i kroz informisanje o njegovim koristima.

Radionicu, na kojoj su se okupili kreatori politika sa Zapadnog Balkana, socijalni partneri, stručnjaci iz regiona i šire, organizovao je projekat Savjeta za regionalnu saradnju „Platforma za zapošljavanje i socijalna pitanja“ (ESAP). Učesnici su razgovarali o glavnim izazovima i inicijativama politika u svrhu rješavanja pitanja neprijavljenog rada, pri čemu su posebnu pažnju posvetili razmatranju novih inicijativa za jačanje regionalne saradnje i njenih koristi.   

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније