Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

15. 10. 2019. 09:59   >>  20:43 5

ĐUKANOVIĆ SA ISELJENICIMA

"Crna Gora je i vaša kuća"

Korijeni, snažne porodične uspomene, ali i investicioni potencijali Crne Gore doveli su grupu biznismena, potomaka crnogorskih iseljenika iz Južne Amerike, u našu državu. Kontakti su obnovljeni, kako je saopšteno, zahvaljujući predsjedniku Milu Đukanoviću, koji se prošle godine u Južnoj Americi sreo sa jednim od najuspješnijih bankara u Argentini, Paragvaju i Urugvaju, Federikom Tomaševićem, koji je našeg porijekla.

Đukanović im je poželio dobrodošlicu u, kako je kazao, njihovu Crnu Goru, ističući zadovoljstvo prilikom za susret i sve intezivnijom komunikacijom sa dijasporom u Južnoj Americi.

Podsjetivši na dirljive susrete tokom njegove posjete Argentini i Paragvaju, ocijenio je da su ti susreti, kao i ovaj u Podgorici, izraz i potvrda dobrog odnosa koji država pokazuje prema svom iseljeništvu.

 

To je i jedna od najvrednijih tekovina nezavisne Crne Gore, novi i odgovorniji odnos države prema iseljenicima, poručio je on. Uz uvjerenje da će se te veze i dalje unapređivati, istakao je zadovoljstvo interesovanjem biznis zajednice na čelu sa jednim od najuspješnijih potomaka crnogorskih iseljenika u Latinskoj Americi Federikom Tomaševićem, koji je uradio mnogo na animiranju članova crnogorske zajednice za potencijalna ulaganja u našu zemlju.

"Iako se ne odričemo tradicije, posvećeno radimo na evropeizaciji crnogorskog društva i podizanju kvaliteta života građana, u cilju vraćanja Crne Gore njenoj evropskoj kući," rekao je Đukanović.

Crnoj Gori, članici NATO i lideru u evropskim integracijama, potrebni su kredibilni investitori, koji će je obogatiti znanjem i novim standardima, kazao je on. No prije svega, interes države je da sačuva komunikaciju sa svojim iseljeništvom i da oni Crnu Goru osjećaju svojom kućom u koju će često i rado dolaziti, poručio je Đukanović.

Vlasnik najveće banke u Argentini, Paragvaju i Urugvaju, Federiko Tomašević posebno je zahvalio predsjedniku Đukanoviću za obnovljeni kontakt sa dijasporom u njegovoj zemlji kao i visokom nivou pažnje tokom susreta koji su imali u Crnoj Gori protekla dva dana. Ovu posjetu cijeni značajnom jer se vraćaju zemlji đedova i prađedova, koja je danas neuporedivo bolja nego što je bila, kazao je Tomašević.

Posebno raduje razvoj Crne Gore koji je brži i u odnosu na neke evropske države, poručio je on, i istakao da ima i emotivni motiv da ulaže u zemlju koja je u mnogim aspektima, prije svega finansijskom i preduzetničkom, naprednija od onih iz kojih dolaze.  

Poznati vlasnik lanca  hotela iz Paragvaja Branko Vučković ocijenio je da je Crna Gora bila sakriveni biser o kojem se nije mnogo znalo, koja pored izuzetne prirode ima i sposobne ljude koji je mogu učiniti najprestižnijoim destinacijom. On je kazao da je impresioniran postignućima Crne Gore, jer je ovdje bio prije 35 godina, koja je ponosno i dostojanstveno stala na noge prebrodivši sve krize koje su je potresale i obavezao se da će raditi na kulturnom povezivanju i snaženju turizma. Ugledni bankar i ragbi trener Arijel Radović prepoznao je značajne potencijale za ulaganja u razvoj tog sporta i druge biznis potencijale. Marta Martinović, potomak revolucionara Krsta Martinovića iz Bajica, sa zavidnim iskustvom u Nacionalnoj komisiji za nuklearnu energiju Brazila posebno je zainteresovana za saradnju u oblasti industrije.

U grupi biznismena  koji su posjetili Crnu Goru nakon prošlogodišnjeg boravka predsjednika Mila Đukanovića u Južnoj Americi bili su i Matijas Pejušković, hotelijer i suvlasnik jedne od najvećih kompanija u regionu za organizaciju koncerata i događaja, kao i producentske kuće, Guillermo (Giljermo) Radović arhitekta, Mery Cosulich (Kozulič), vlasnica hotela, Marko Pejušković, vlasnik velike producentske kuće i Federico Larruy ( Popović) ugledni građevinar.

"Investicioni ambijent je čista petica. Crna Gora je konkurentna destinacija za ulaganja. Imate poreske stope koji se ne mogu naći nigdje u svijetu, a tu su i politička stabilnost i ekonomska sigurnost. Ima i nedostataka, pogotovo u infrastrukturi, ali vidimo da se radi na njima. Da Crna Gora ide pravim putem potvrđuju i ekonomske stope rasta koje su više od prosjeka na svjetskom nivou", rekao je Federiko Tomašević.

U Buenos Ajresu prije tri mjeseca formiran je crnogorski preduzetnički i kulturni centar sa ciljem jačeg povezivanja dvije države. Prioritet je promocija potencijala Crne Gore ne samo među potomcima već i među preduzetnicima iz Argentine i regije.

"Crna Gora je praktično na pragu članstva u Evropskoj uniji. Zato nam neće biti tešto da ubijedimo sve naše preduzetnike da dođu i ovdje investiraju jer će investirati u zemlju Evropske unije, a to znači u državu pravne sigurnosti, ekonomskog i finansijskog razvoja", rekao je Arijel Radović preduzetnik iz Argentine.

"Geografska udaljenost Crne Gore i Argentine ne može biti problem za produbljivanje saradnje. Ako mene pitate ja sam zainteresovan za ulaganja u nekretnine, poljoprivrednu proizvodnju ali i trgovinu", rekao je Tomašević.

Pored ekonomske jačaće se i saradnja dvije države u sportu i kulturi. 

"Kao predsjednik ragbi saveza, zainteresovan sam da naše iskustvo prenesem i u Crnoj Gori, kako bi razvijali taj sport medju djecom i odraslima", zaključio je Radović.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније