Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M ]

14. 10. 2019. 19:52 >> 07:04
1

20. OKTOBAR

Sljedeća nedjelja neradna

Na snagu je stupio Zakon o unutrašnjoj trgovini kojim je predviđeno da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom i praznicima. Prva neradna nedjelja biće 20. oktobar. Trgovci očekuju da će primjenom zakona imati zadovoljne radnike i nešto manji pad prometa. U Uniji poslodavaca, međutim, očekuju da će odredba o neradnoj nedjelji "pasti" na Ustavnom sudu.

Ovim natpisom trgovci već nekoliko dana obavještavaju građane da od 20. oktobra neće raditi nedjeljom. Anketirani Podgoričani različito komenatrišu to što će za kupovinu morati da izaberu neki drugi dan u sedmici.

"Ja mislim da se najviše trguje nedjeljom. Znam da su radnici iskorišćeni, ali treba napraviti da ljudi imaju dva dana slobodna".

"Dobro je to, treba što više slobodnog ljudima radi stresa".

"Za mene to nije nikakav problem ja mogu da planiram vikend drugačije".

Predstavnici trgovačkih kompanija smatraju da će primjenom zakona radnici biti zadovoljniji, a da će potrošači vremenom promijeniti navike.

Ono što je najbitnije, vjeruju da neće morati da otpuštaju zaposlene zbog pada prometa.

"Svakako da će se veliki dio, nekih 80 odsto i više, preliti na druge dane. U početku će sigurno doći do pada, ali mislim da će sve vremenom doći na svoje. Ostao je neizvjestan period ljetnje turističke sezone i pitanje kako će se to reflektovati na zadovoljstvo naših posjetilaca i turista", kaže Olivera Šuškavčević menadžer jednog od trgovačkih lanaca.

Nedjeljom će raditi apoteke, pekare, pijace, benzinske pumpe, cvjećare, suvenirnice, prodavnice pogrebne opreme i štampe kao i kiosci na autobuskim i željezničkim stanicama i aerodrumima.

U Uniji poslodavaca upravo ocjenjuju da su ti izuzeci diskriminatorski, pa od Ustavnog suda traže ocjenu ustavnosti zakona.

"Zbog mogućih posledica primjene zakona očekujemo da Ustavni sud u što kraćem roku uzme na razmatranje i donese odluke na osnovu inicijative Unije poslodavaca. Očekuejmo pozitivan ishod imajući u vidu svu argumentaciju koju smo priložili ustavnom sudu", kaže Danilo Kaluđerović iz Unije poslodavaca.

Do tada iz Unije pozivaju sve poslodavce da poštuju zakon kako bi izbjegli propisane kazne, a one su od hiljadu do 10 hiljada eura, ili čak stavljanje katanca.

U Hrvatskoj je neradna nedjelja tri puta pala na Ustavnom sudu. Nedjelja je neradni dan u 9 država Evropske unije među kojima su Francuska, Njemačka, Austrija i Poljska.

Biljana Rovčanin, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније