Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

14. 10. 2019. 15:42 >> 15:42

ODLUKA CBCG

Za kredite preko osam godina neophodna hipoteka

Savjet Centralne banke Crne Gore usvojio je odluku kojom se se definiše da banke prilikom odobravanja gotovinskih kredita fizičkim licima čiji je rok otplate duži od osam godina, moraju zahtijevati da kredit bude u potpunosti obezbijeđen kvalitetnim kolateralom, odnosno, hipotekom ili drugim istrumentom kreditne zaštite.

Odluka će stupiti na snagu 1. januara naredne godine, a takve mjere uvode se na period od dvije godine od dana početka primjene.

Savjet je usvojio i Izvještaj o kretanju cijena za II kvartal 2019. godine, u kome je istaknuto da su potrošačke cijene u ovom periodu smanjene za 0,4 odsto u odnosu na prethodni kvartal. Najveći doprinos padu dale su cijene u kategorijama odjeća i obuća i stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva.

Održana je pedeset druga sjednica Savjeta CBCG kojom je predsjedavao guverner Radoje Žugić.

Savjet je razmatrao i usvojio Izvještaj o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke Crne Gore za jun i jul 2019. godine, u kome je konstatovano da su aktivnosti Centralne banke tokom ovog perioda realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim Programom rada Centralne banke u 2019. godini.

“Savjet je danas usvojio makroprudencione mjere, u formi odluke, sa ciljem daljeg održavanja stabilnosti finansijskog sistema i održivog finansiranja fizičkih lica. Ovom odlukom, prilikom odobravanja gotovinskih kredita fizičkim licima čiji je rok otplate duži od osam godina, moraju zahtijevati da kredit bude u potpunosti obezbijeđen kvalitetnim kolateralom (fiducija ili hipoteka na nepokretnostima, zalog na pokretnim stvarima ili finansijski instrumenti, garancije i drugi instrumenti kreditne zaštite koji ispunjavaju uslove da se mogu koristiti za ublažavanje kreditnog rizika)”, navodi se u saopštenju.

Takođe, banke koje imaju visoku izloženost po osnovu gotovinskih kredita odobrenih fizičkim licima sa preostalim rokom otplate dužim od šest godina (preko 50odsto sopstvenih sredstava banke) mogu  odobravati gotovinske kredite fizičkim licima sa rokom otplate dužim od šest godina, uz uslov da je kredit obezbijeđen kvalitetnim kolateralom.

Savjet je razmatrao Kvartalni izvještaj o poslovanju banaka na dan 30.juna 2019. godine, u kojem je zaključeno da su ključne bilansne pozicije svih 13 banaka tokom drugog kvartala 2019. godine zabilježile rast, kako u jednogodišnjem uporednom periodu, tako i u odnosu na kraj 2018. godine.

“Savjet je razmatrao i usvojio Izvještaj o poslovanju MFI i lizing društava. Konstatovano je da je u sektoru mikrokreditiranja u ovom periodu u odnosu na kraj prvog kvartala 2019. godine ostvaren rast ukupne bilansne sume od 1,3odsto i rast kredita od 3,4odsto, uz minimalni pad kamatnih stopa, od 0,12 procentnih poena”, navodi se u saopštenju.

Kada je riječ o poslovanju lizing društava, ovaj sektor je u drugom kvartalu tekuće godine karakterisala stabilnost, pozitivan finansijski rezultat i rast aktive, potraživanja i kapitala.

“Takođe, predmet razmatranja po prvi put je bio i Izvještaj o poslovanju Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore na dan 30. juna2019. godine, s obzirom na stečene zakonske uslove da se i Fond uključi u redovno obavezno izvještavanje prema CBCG.”

 Na taj datum, poslovanje IRF-a karakteriše rast ključnih bilansnih pozicija: aktive, kredita i potraživanja, kao i kapitala.

“U drugom kvartalu 2019. godine, ukupna aktiva je, u odnosu na mart 2019, porasla za 9,8odsto, krediti za 6,1odsto, a likvidna sredstva za 32odsto.”

 Na današnjoj sjednici, usvojen je Makroekonomski izvještaj Centralne banke Crne Gore za II kvartal 2019. godine.

“Prema preliminarnim podacima MONSTAT-a, u prvom kvartalu 2019. godine je ostvaren realni rast po stopi od 3odsto, dok je u drugom kvartalu tekuće godine evidentirano povećanje aktivnosti u građevinarstvu, trgovini, turizmu i većini vidova saobraćaja. Pozitivnim su ocijenjeni trend rasta priliva stranih direktnih investicija i trend rasta zaposlenosti, koji su zabilježeni tokom drugog kvartala ove godine.”

U Izvještaju se, dalje, navodi da će rast ekonomske aktivnosti u 2019. godini djelovati antiinflatorno.

“ Modelska prognoza ukazuje da će se sa vjerovatnoćom od 90 odsto, inflacija, mjerena preko indeksa potrošačkih cijena, u decembru 2019. godine, kretati u rasponu od 0,3odsto do 1,5odsto, sa centralnom tendencijom od 0,9odsto. Ekspertska procjena CBCG je slična modelskoj i ona ukazuje da se u ovoj godini može očekivati inflacija u rasponu od 0,3odsto do 1,3odsto.”

Savjet je usvojio Izvještaj o rezultatima ankete o kreditnoj aktivnosti banaka za II kvartal 2019. godine.

“Rezultati ankete ukazuju da su u ovom periodu, u odnosu na prethodni kvartal, kreditni standardi za privredu ublaženi, dok su kreditni standardi za stanovništvo ostali nepromijenjeni. Rezultati ankete pokazuju i da je, tokom drugog  kvartala ove godine, tražnja za kreditima privrede i stanovništva porasla. Tražnja privrede bila je vođena potrebom za finansiranjem obrtnih sredstava i kapitalnih investicija, dok su kod stanovništva glavni faktori rasta tražnje potrebe za refinansiranjem postojećih dugova i kupovina trajnih potrošnih dobara”, zaključeno je u saopštenju.  

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније