Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Pobjeda ]

14. 10. 2019. 06:54   >>  06:54

PODACI MONSTATA

CG najviše izvozi aluminijum, struju i boksit

U prvih osam mjeseci ove godine Crna Gora je, prema preliminarnim podacima Monstata o spoljnotrgovinskoj robnoj razmjeni, izvezla robu vrijednu 263,4 miliona eura.

U odnosu na isti period prethodne godine izvoz je ostao na istom nivou.

Crna Gora i tokom ove godine i dalje najviše izvozi aluminijum, električnu energiju i rudu boksit. Ekonomska analitičarka i direktorica Instituta za strateške studije i projekcije Jadranka Kaluđerović saopštila je Pobjedi da struktura crnogorskog izvoza jasno ukazuje da se on oslanja na prirodne, a ne na ljudske resurse. 

"Crnogorski izvoz još uvijek se više oslanja sna ono što nam je priroda dala, a ne na naše znanje", kazala je Kaluđerović Pobjedi.

Prema njenim riječima, ovo je struktura izvoza koja odgovara industrijskom društvu, iako mi danas živimo u informatičkom dobu.

"Mi jesmo korisnici onoga što je prozivod informatičkog društva, ali će nam trebati još napora da u njemu postanemo stvaraoci novih vrijednosti", istakla je Kaluđerović.

Crna Gora da bi to postigla mora, kako je navela, prije svega, ulagati u znanje naše djece.

"Što će biti dominantno u budućnosti, može da pokaže samo tržište. Ja se nadam da će to biti novi proizvodi, koji su rezultat kreativnih ideja naših mladih, kao što su nove aplikacije, softverska rješenja, nova organizaciona rješenja, nove platforme za povezivanje i ko zna što još", rekla je Kaluđerović.

U strukturi izvoza najviše su zastupljeni proizvodi svrstani po materijalu u iznosu od 66,5 miliona eura, koji čine obojeni metali, odnosno prvenstveno aluminijum sa udjelom od 42,7 miliona eura i gvožđe i čelik sa 13,75 miliona eura.

To pokazuje da u strukturi crnogorskog izvoza i dalje dominiraju proizvodi Kombinata aluminijuma i Tosčelika, koji gazduje nikšićkom željezarom. Izvoz obojenih metala, odnosno prvenstveno aluminijuma u prvih osam mjeseci ove godine manji je 19 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period. U tom periodu izvoz gvožđa i čelika je porastao 5,2 odsto. U prvih osam mjeseci vrijednost izvezene električne energije je iznosila 42,17 miliona eura, što je za 11,1 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period. 

Crnogorski statističari su izračunali da je izvoz mineralne rude, odnosno prvenstveno boksita, u prvih osam mjeseci iznosio 31,6 miliona eura i smanjen je za 5,8 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prvih osam mjeseci, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila je 1,99 milijardi eura, što je 2,1 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 15,3 odsto i manja je u odnosu na isti prošlogodišnji period kada je iznosila 15,6 odsto. Najveći spoljnotrgovinski partneri u izvozu bili su Srbija sa 63,2 miliona eura, Mađarska sa 31,5 miliona eura i Bosna i Hercegovina sa 20,6 miliona eura.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne trgovine (CEFTA) i Evropskom unijom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније