Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Dnevne novine ]

14. 10. 2019. 06:35 >> 06:35
11

MIHAILOVIĆ VJERUJE

Izgurati ovu godinu, od iduće pad duga

Procjene Svjetske banke o padu javnog duga od naredne godine su jako dobre i mi to znamo i bez predviđanja međunarodnih finansijskih institucija, uz sve njihovo uvažavanje. Znamo da smo došli do vrhunca kada je riječ o dugu i da dolazi smanjenje, kaže u razgovoru za Dnevne novine Božo Mihailović, redovni profesor Ekonomskog fakulteta državnog Univerziteta i predsjednik Saveza ekonomista Crne Gore.

 

Kako je rekao, potrebno je da izdržimo ovu godinu i da počnemo da se razdužujemo.

"Osnovni uslov je da BDP raste, a sve su projekcije da hoće, vjerujem više nego što su to predviđanja SB", rekao je Mihailović. 

Uz, kako je rekao, dužno poštovanje Svjetske banke, MMF-a, Evropske banke i svih njihovih stručnjaka, Mihailović čekuje da će stopa rasta crnogorske ekonomije do kraja godine biti nešto veća nego što su njihova predviđanja.

"Podsjećam da sam rekao na početku ove godine da će stopa rasta biti niža nego prošle godine, ali da će biti nešto veća od njihovih prognoza. Moram i to da kažem, nadam se da neću ispasti samohvalisav, da ja nijesam korigovao svoje procjene za prošlu godinu, a oni svoje jesu i to dva puta. Dakle, moja su očekivanja da će crnogorska ekonomija nastaviti sa pozitivnim rastom i da će se taj rast prenijeti i u narednu godinu", rekao je on.

Naravno, navodi on, ne smatra da u crnogorskoj ekonomiji teku med i mlijeko.

"Ali moramo da konstatujemo da se penzije isplaćuju takozvanom filigrantskom preciznošću, da se na vrijeme primaju plate u prosvjeti, zdravstvu, državnoj administraciji", kaže profesor Mihailović.

Na konstataciju da postoji veliko nezadovoljstvo visinom zarada, naročito u prosvjeti i zdravst, Mihailović kaže da ga to ne čudi.

"Došlo je do disbalansa. Ranije je redovni profesor univerziteta imao platu kao ministar ili poslanik. Sad je velika razlika. Takođe, ljekari, zdravstveni radnici, zaposleni u prosvjeti moraju imati veću platu, dok bi državna administracija trebala da se koriguje. Otišla je malo više nego što su nam realne mogućnosti i u pogledu zarada i u pogledu broja zaposlenih. I to je već dovoljno za ocjenu da imamo skupu državu", rekao je on.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније