Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

13. 10. 2019. 20:26   >>  20:26

NAZADOVALA DVIJE POZICIJE

Crna Gora po konkurentnosti na 73. poziciji

Crna Gora se na ovogodišnjoj listi konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) našla na 73. poziciji od ukupno 141 rangirane zemlje.

Crna Gora je u prošlom izvještaju WEF-a zauzela 71. mjesto od ukupno 140 država, što znači da je nazadovala za dvije pozicije.

U WEF-ovom ovogodišnjem Izvještaju o globalnoj konkurentnosti, u koji je agencija Mina-business imala uvid, navodi se da je Crna Gora ostvarila rezultat od 60,8. Singapur, kao vodeći na listi ima rezultat od 84,8, a Čad kao posljednji 35,1.

Crna Gora je, kada je riječ o infrastrukturi zauzela 83, mjesto, dok se po tehnološkoj spremnosti našla na 57. poziciji.

Kada je riječ o inovativnosti, Crna Gora je zauzela 69. poziciju, a 50. mjesto prema poslovnoj dinamici.

Crna Gora se prema razvoju finansijskog sistema našla na 44. poziciji, po makroekonomskoj stabilnosti na 104, a kada je riječ o tržištu rada na 26. mjestu.

Po veličini tržišta Crna Gora je zauzela 134. mjesto, a po vještinama 53. poziciju.

Kada je u pitanju region, od Crne Gore je bolje rangirana Srbija, koja se našla na 72. mjestu, Hrvatska na 63, Slovenija na 35.

Iza Crne Gore našle su se Albanija na 81. mjestu, Sjeverna Makedonija je 82, i Bosna i Hercegovina (BiH) na 92.

Najkonkurentnije ekonomije svijeta su, prema WEF-ovom novom izvještaju, Singapur, Sjedinjene Američke Države i Hong Kong.

WEF definiše konkurentnost kao set institucija, politika i faktora koji određuju nivo produktivnosti jedne zemlje.

Metodologija se temelji na analizi 12 faktora konkurentnosti, koji uključuju institucije, infrastrukturu, makroekonomsko okruženje, zdravlje i osnovno obrazovanje, visoko obrazovanje i trening, efikasnost tržišta rada, efikasnost tržišta robe, tehnološku spremnost, finansijsko tržište, veličinu tržišta, poslovnu sofisticiranost i inovativnost.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније